16
Вт, Авг
24 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

9 млн. лв. дължат Бойко и Христо Яневи само на Райфайзенбанк. Три фабрики на братята турени на тезгяха, вече има заявен интерес към обектите

Най-голямото предприятие в Свиленград с близо 350 души персонал - „Хранко Инвест“ ООД, собственост на братята Бойко и Христо Яневи, се продава заради милиони лева натрупани борчове. Три фабрики на братята са турени на тезгяха. Имотите са ипотекирани в полза на Райфайзенбанк и "Райфайзен лизинг България" за 9.2 млн. лв. За продан е обявен напълно оборудван мелничен комплекс в Любимец.

Частният съдебен изпълнител Самуил Пеев от Хасково е обявил начална цена за наддаването от 1.95 млн. лв. за земята и сградите и от 525 хил. лв. за мелничното оборудване с всички машини и съоръжения. Общата площ на имота е близо 16 хил. кв.м, като в него влизат самата мелница, складове, лаборатория, асфалтирани площадки. За същия дълг принудително ще бъде продаден и имот от 4 хил. кв.м в Свиленград. Това пак е мелница заедно с необходимите за функционирането й постройки. Цената за нея е 1.275 млн. лв. Продажбата й ще се извърши в районния съд в Свиленград на 14 септември. Частният съдебен изпълнител продава и съседния имот, който е собственост на "Витта фуудс" ООД. Мажоритарен собственик на дружеството е "Хранко инвест". Имотите на производителя на замрaзени тестени изделия се продават с начална цена за малко над 1.5 млн. лв.

Тръжната процедура върви, има  заявен интерес към обявените в публичния регистър обекти, каза  за „Стария мост” Самуил Пеев. Процедурата трае 1 месец. В обявения ден и час ще бъдат отворени получените предложения, след което ще започне устното наддаване за 3-те обекта поотделно. Разбира се не трябва да се изключва възможността в последния момент длъжникът да плати или да постигне споразумение, обясни Пеев. Тогава търгът не се провежда.

Оценките на обектите по пазарна стойност са направени от вещи лица, обясни още Пеев. По принцип частните съдебни изпълнители оценяват стойността, но когато се продават по-големи обекти като фабрика с оборудване, се търсят вещи лица.  По закон имотът се продава при начална цена  75 % от пазарната стойност. Стъпката за наддаването е 10 % от първоначалната стойност. В случай, че имотът не се продаде , ако взискателят желае, се обявява нова процедура с начална цена 20 % по-ниска от предишната.

Фирмите на Яневи не са се разплатили и с редица доставчици. Още през февруари т. г. Ямболският районен съд наложи запор върху всички сметки на дружеството до размера 29 547, 24 лв. по молба на „Циркон“ ЕООД. „Хранко инвест“ дължи по-голямата част от тези пари за доставените полипропиленови чували и стреч-фолио от „Циркон“. Яневи не са изплатили на фирмата общо 9 фактури за периода 7 април – 5 ноември 2008 г.

Възбрана за разпореждане с производствения фонд на „Витта фуудс“ е наложил и Хасковският окръжен съд също през февруари. Делото е образувано по молба на софийското акционерно дружество „П.И.К.Ко“. На него Яневи дължат 401 437,06 лв., от които 291 910,40 лв. главница, 33 642,19 лв. неустойка за забава и 75 844,47 лв. неустойка за неизпълнение на задължение за закупуване на стоки, дължими по Договор за продажба от 06.12.2007 г. Това предприятие е снабдявало „Витта Фуудс“ с хранителни подправки, добавки и подсладители.

Свиленградската фабрика за замразени баници има да дава пари дори за трошеното сирене, влагано в тях. През април 2009 г. Хасковският окръжен съд наложи запор на сметките на „Витта фуудс“ в "Райфезенбанк България" -  София; "Райфейзенбанк България" - клон Хасково; "Уникредит Булбанк" – гр.София и "Уникредит Булбанк"- клон Хасково. Магистратите взеха това решение по жалба на "Българско сирене"ООД – гр. Харманли против  за сумата от 255 560,80 лв., натрупана от неизпълнение на договорни задължения от доставка на извара и краве сирене- трошено, в периода 29 септември 2008г. -  26 март 2009 г.

Тези фирми далеч не са единствените, на които Яневи дължат пари. Голяма е опашката на кредиторите и доставчиците, на които братята имат да дават различни суми. Сред тях са и доста свиленградски предприятия. Например местна строителна фирма има да получава над 150 000 лв. Неразплатени сметки братята имат и за горива и т. н.

За недоброто финансово състояние на „Хранко инвест“ и дъщерната му фирма „Витта фуудс“ в Свиленград се заговори още в началото на тази година. Работници се оплакваха, че по няколко месеца не са вземали заплати, дори за Коледа не са си получили възнагражденията.

Въпреки очевидния фалит на предприятието, то не е обявено в несъстоятелност по Търговския закон. А това е една възможност да се осигури справедливо удовлетворяване на кредиторите и възможност за оздравяване предприятието на длъжника, твърдят специалисти.

Стефка КОЛЕВА