Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

Търговци: Запасете се сега, защото цената може още да скочи

Драстично са се увеличили всички отоплителни материали за зимата, показа проверка на „Старият мост“. 83 лева струва кубикът на дървата за огрев тази година.

Скокът е с 10 лева в сравнение с миналата, когато са се пласирали за 73 лв./кубик. В някои от пунктовете пък стоката се продава на тон, нацепена и нарязана, за 200 лв. За сравнение лани по това време тон дърва е струвал 150 – 160 лева. Брикетите в момента вървят по 300 лева за тон, а донбаските – по 400 лева/ тон. През миналия отоплителен сезон са стрували 260 лв./ тон брикети и 360 лева за тон донбаски.

Напоследък все повече хора са се насочили към отопление с парно на пелети. И тук обаче цената на горивния материал се е вдигнала. Тонът на пелетите се харчи по 360 – 400 лева, като зависи от материала, от който са направени. Лани са се търгували за 350 – 360 лева за тон. Очаква се след 15 юни стойността им още да се покачи заради скокът в цената на дървата, споделиха търговци. По думите им поскъпването на дървата за огрев започвало още в началото на веригата, т. е. още от самата гора. Все по-трудно вече се намирали дървосекачи, а ако това станело те искали повече пари за рязане. От Горското също вдигнали цената с около 2 лева на кубик, а и горивата били поскъпнали. Докато стигне стоката до самия потребител, минава поне през 2 - 3 ръце, което води и до драстичното повишение на стойността й.

Въпреки скокът в цената, продавачите съветват да се запасим с материалите за огрев от сега, тъй като не се знаело дали нямало да поскъпнат още. Що се отнася до търсенето, то също е по-малко, жалват се търговците. Според тях слабият интерес се дължал на меката зима през изминалия отоплителен сезон и продължаващото обедняване на хората. Докато преди години клиентите купували наведнъж 10-ина кубика, сега те свивали потреблението си наполовина. Напоследък никой не купува и въглища или брикети на тон, споделиха още продавачите. По думите им хората идвали и взимали едва по 1 - 2 чувала.

Не са малко и свиленградчаните, които предпочитат да ползват климатици. Отоплението с тях обаче излиза солено, ако жилището или офисът нямат изолация и качествена дограма.

Диляна ЦВЕТКОВА