22
Пон, Юли
41 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

„Свободна зона – Свиленград“ ЕАД е осъдена да заплати на димитровградската фирма „ТИ ВИ БИ“ ООД 70 хиляди лева за извършени преди близо три години строително-монтажни работи. Решението е постановено от Хасковския окръжен съд.

Дългът на Свободната зона първоначално е към „Пътно поддържане Свиленград“ ЕООД. От Пътното са извършили строително-ремонтни работи, отчетени с документ от 30. 09. 2007 г., представляващи изграждане на тротоар с асфалтова настилка, ремонт и изкърпване на бетонна настилка по пътното платно, изсичане на храсти, косене на бурени, ремонт на ограда и др., на обща стойност 80 255 лв. От зоната изплащат аванс в размер на 22 440 лв., но останалата част от сумата не погасяват поради липса на средства.

От „Пътно поддържане Свиленград“ продават на цесия дълга на Свободната зона на димитровградското дружество с ограничена отговорност „ТИ ВИ БИ“, което от своя страна завежда дело и го печели, като длъжникът ще трябва да заплати и натрупалата се лихва за забава.

Решението на съда в областния град може да бъде обжалвано на по-горна инстанция. Ако обаче бъде потвърдено, под въпрос е дали Зоната ще е в състояние да се издължи. Както „Старият мост“ писа, дружеството, което допреди 7 – 8 години беше проспериращо, сега е в окаяно състояние и с месеци дори не се изплащат заплати на шепата останали на щат работници. Заради дълговете може да се стигне до обявяване в несъстоятелност и евентуална приватизация на „Свободна зона – Свиленград“ ЕАД.

Стефка КОЛЕВА