01
Съб, Окт
26 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

Свиленградската текстилна фабрика „Коприна“ все още не работи. Предприятието е в застой от началото на годината. Първоначалните очаквания бяха през пролетта пазарите да се активизират и тъкачницата да получи необходимите поръчки. За съжаление обаче това не стана.

В момента „Коприна“ има заявка от сръбска фабрика за 6-7 000 метра хастар, което е незначително количество за капацитета на тукашната тъкачница. Ще изпълним тази поръчка след Гергьовден, ще повикам на работа десетина души и за няколко дни ще е готова, каза директорът на „Коприна“ Андон Куртев. Това е първата поръчка, която предприятието получава от началото на годината. След като тя бъде изпълнена, работа пак няма да има и не е ясно докога положението ще е такова. Разчитаме основно на външния пазар, където пласираме 80 % от продукцията си, но стагнацията е много голяма, каза Куртев. Вътрешният пазар пък е напълно умрял.

След продължителен принудителен престой пък завод „Сакар“ работи от два месеца макар и с ограничен капацитет. Произведената през този период продукция е реализирана, каза директорът на предприятието инж. Владимир Шопов.

СМ