18
Вт, Юни
25 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Всеки клиент на Агенцията, който притежава персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) ще има достъп до вече въведените данни за доходи от трудови правоотношения; граждански договори и хонорари; доходи от наем за имоти, които са отдадени под наем на юридически лица и субсидии, изплатени на земеделски производители.

От НАП обръщат внимание, че услугата ще бъде достъпна с ПИК и КЕП само, когато лицето има потвърден пълен достъп до групата „Декларации, документи или данни, подавани от физически лица“.

В Хасково близо 80 на сто от подадените досега декларации за доходи са електронни – от 2348 формуляра, 960 са изпратени към НАП с ПИК, а 820 с електронен подпис. От НАП очакват с днешния старт на услугата за предварително попълнена декларация в сайта на администрацията, броят на декларациите, подадени с ПИК да се увеличи още. Издаването на ПИК е безплатно и може да бъде поискано във всеки офис на НАП в страната, независимо дали офисът отговаря на постоянния адрес на лицето, уточняват от приходната агенция. Именно с ПИК подаването на декларации става най-бързо и лесно, 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието.

Лицата, които нямат електронен подпис или персонален идентификационен код, могат да декларират доходите си на място в НАП, по пощата като добре опликовани писма или на гише в 8 пощенски станции в областта, като за всички тях има осигурени хартиени формуляри.

Данъчната кампания по обявяване на доходите от миналата година приключва на 30 април, като в този срок трябва да бъдат подадени годишните декларации и да бъдат платени дължимите данъци по тях.

Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.