07
Нед, Авг
25 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

В конкурсите за стипендианти на БНБ (за периода от 2004 г. до януари 2018 г.) са кандидатствали общо 378 студенти и докторанти, а отпуснатите досега стипендии са 32. Документи за участие в конкурса тази година подадоха общо 30 кандидати, от които 10 докторанти и 20 студенти, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър” .

Първият етап от конкурса включваше написването на есе по предварително зададена тема. Всяка разработка беше оценена независимо от двама рецензенти. Само шестима кандидати – трима студенти магистри и трима докторанти, са допуснати до втория етап – събеседване. След направената комплексна оценка, на Георги е присъдена една от двете стипендии.

За конкурса Георги научил от баща си. В момента младият мъж учи икономика в университета Pompeu Fabra в Барселона. Бакалавърската степен завършил в Софийския университет, а след това работил известно време в областта на приложната статистика и моделирането на данни (data science).

„Реших да продължа образованието си, тъй като имам идеи как да приложа някои от техниките от data science в икономическото моделиране. След дипломирането си смятам да живея и работя в България, макар че има възможност и да изкарам докторантура в чужбина“ - сподели пред „Старият мост“ даровитият нашенец.

Припомняме, че през 2012 г. Георги Демирев бе обявен за „Ученик на годината“ на община Свиленград. Той тогава бе и единият от двамата абитуриенти в Хасковска област, издържали матурите с пълно отличие.

СМ