22
Нед, Май
26 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

65-те служители на администрацията не са получавали пари вече два месеца. Няма и да получат до края на септември, призна кметът Янко Кючуков. От началото на годината приходите в бюджета клонят към нулата. „Не се изпълняват собствените приходи от продажба на общинско имущество, много трудно върви събираемостта на местните данъци и такси, като забележете, към 6-месечието са изпълнени 15 % от плана”, коментира още Кючуков.

От  ЕVN са прекъснали уличното осветление заради неплатени 50 000 лв. Фирмата за чистота „Титан” пък спряла да извозва боклука. „Варелите се препълват, слагаме в найлонови чували и те си седят там. Като минеш покрай варелите и тука, и там, навсякъде мирише”, каза гражданин. „Повече от месец и половина няма ток по улиците”, допълни друг.

На 6 млн. лева бюджет община Любимец има 1 млн. лева просрочени задължения. Имат и вземания, за които не е ясно кога ще бъдат събрани. Изходът е в разсрочване на дълговете.

Трудно се усвояват и парите по еврофондовете. По програмата за развитие на селските райони през октомври миналата година на Любимец са отпуснати 1 514 000 лева за канализация и възстановяване на улиците. Тази година през февруари общината изтегли авансово 771 000 лв. и е готова да строи.

„Съгласуването на процедурата по избор на изпълнител стана в месец юли. Тоест, тази процедура евентуално при най-добри условия може да бъде реализирана през септември. Нямаме право да кандидатстваме за финансиране по същата мярка, ако не се изпълни вече подписаният проект. Зацикляме в усвояването на европейските средства”, заяви още градоначалникът.

Според ръководството на община Любимец, държавната политика обрича малките общини, особено в условия на криза. Примери за недомислици в законодателството има много. Така например в местните учебни заведения за миналата година са реализирани излишъци в размер на 330 хиляди лева за предходната година. Вместо с тях да се платят заплати и да се почисти градът, средствата стоят „мъртви“.
По закон те са само за капиталови ремонти в училищата и за заплати на учители. „Реално отиват само за заплати“, констатира Кючуков. Още 300 хиляди са били отрязани без обяснение от общината по изпълнението на проект по програма САПАРД за ремонт и канализация на улици. Новите проекти пък са стопирани заради тромавата работа на институциите.

Една от антикризисните мерки, които предприемаме, е да се намали работното време на общинската администрация, каза пред „Старият мост“ Диана Атанасова, старши специалист „Връзки с обществеността“ в ОбА. По думите й най-вероятно от 15 септември служителите ще преминат на 6-часов работен ден, като така ще се икономисат средства. Атанасова подчерта, че е намалена субсидията, която общината получава от държавата. Постигнаха се споразумения, уличното осветление вече работи, а сметта е събрана, допълни старши специалистът. Кметът Янко Кючуков пък заяви пред Дарик, че до края на септември служителите на ОбА ще получат заплатите си за юни, юли и август.

Репортажът на Би Ти Ви предизвика и различни коментари в сайта на телевизията. Според mp5team „Това е срамота родителите да не могат да си пуснат децата вечерта да излезнат поради липсата на осветление!“, а jenisv смята, че в Любимец положението е трагично. „Повече от месец нямаше сметоизвозване. С пари от еврофондовете се изгради канализация на една единствена улица, чийто "нов" асфалт само след месеци беше като швейцарско сирене. Общината вместо да кандидатства по проекти за подобряването на инфраструктурата и осигуряване на нови работни места печели проекти в областта на културата, които са безсмислени и осигуряват редовни ежемесечни командиравки на общинарите...Та така, това е животът в малкия град!“, пише още jenisv.

СМ