21
Пет, Юни
20 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Близо 170 българи са подали заявление за вписване в регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец, съобщават от Националната агенция за приходите. От там припомнят, че администрацията поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост след двегодишно прекъсване. Това стана със законодателни промени на 12 декември миналата година. Регистърът не е публичен, уточняват от офиса на НАП в Хасково. Достъп до него имат ограничен брой служители, които са определени от изпълнителния директор на НАП и хазартните оператори.

Организаторите на хазартни игри могат да заявят връзка към регистъра през новата електронна услуга „Предоставяне на справка за уязвимите лица от регистъра по чл. 10г, ал. 1 от Закона за хазарта“, която е активна в е-портала на НАП. За целта те трябва да подадат заявление за достъп с квалифициран електронен подпис (КЕП), което се потвърждава от служител на НАП.

От Агенцията обясняват, че всеки, който смята, че не може да контролира времето, прекарано в хазартни игри и средствата, които изразходва за участие в тях, може да подаде Искане за вписване в регистъра. Документът може да се внесе на място в офис на НАП или да се изпрати по имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., като в този случай трябва да е подписан с КЕП. В искането има възможност да се посочи конкретен период, за който да се извърши вписването, като той не може да бъде по-кратък от две години.

Повече информация за възможностите за вписване или заличаване от регистъра, е достъпна в рубриката „Отговорен хазарт“ в сайта на приходната агенция, както и на Информационния телефон 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.