17
Сря, Юли
29 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Националната агенция за приходите разшири обхвата на електронна услуга, която позволява свързаност от типа „система–система“ между клиентските софтуери и приходната агенция чрез софтуерен ключ (API ключ). Надградената услуга вече дава възможност на бизнеса да подава автоматизирано уведомления за сключване, изменение и прекратяване на трудови договори към приходната агенция. За целта, обясняват от офиса в Хасково, е необходимо потребителите да заявят получаването на API ключ чрез е–услугата „Ново заявление за достъп до АPI“. За да се подават данните за трудови договори към НАП, софтуерния ключ трябва да се интегрира в софтуера, който използват клиентите.

Потребителите, които вече имат издаден софтуерен ключ за подаване на декларации Образец №1 и Образец №6, ще могат да го използват и за изпращане на уведомленията за трудовите договори, уточняват още данъчните в Хасково. И припомнят, че услугата за автоматизирано подаване на двете осигурителни декларации беше внедрена през октомври тази година.

През май, първи от софтуерния ключ се възползваха хазартните оператори, които вече имат автоматичен достъп до Регистъра на уязвимите лица по Закона за хазарта, напомнят от НАП.

Информация за надградената услуга е достъпна в Портала за електронни услуги на НАП и на телефон 0700 18 700, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор.