22
Чет, Фев
27 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

По-рано през годината в Хасково можеше да се намери апартамент старо строителство за 500-550 евро за квадратен метър, а ново – за около 800. Средните цени обаче се покачват, а докато почти навсякъде другаде в страната се наблюдава сериозен спад, градът отбелязва ръст на пазара. От портала за имоти Реалистимо разглеждат пазара в Хасково и Свиленград отблизо, за да наблюдаваме тенденциите на цените и предпочитанията на купувачите.

Според платформата, все още най - търсени си остават имотите тип двустайни апартаменти в Хасково, като се забелязва тенденция на увеличено търсене на по-големи имоти особено от семейства с повече деца, както и къщи около града.

Покачването на цените в Хасково е факт

Централната част на града е най-скъпа със средни цени от около 1000 евро на квадратен метър и дори повече, когато става дума за апартамент ново строителство с гараж или паркомясто. Старо строителство в квартал като “Орфей” все още може да се намери и за 600-650 евро на квадрат, но това отново са с поне 100 евро над цената от февруари-март 2023. В “Любен Каравелов” пък средната сума е около 790-810 евро за квадратен метър.

Спад на сделките в Свиленград

Факт е, че това са относително малки пазари – за Хасково говорим за под 650-700 сделки на тримесечие в най-активните периоди, докато в Свиленград те се движат в диапазона 300-400 на тримесечие.

Един поглед към статистиката на Агенцията по вписванията показва, че в Хасково за първото тримесечие на 2023 г. са сключени 570 сделки, през второто – 548, а през третото – 645. На годишна база обаче се забелязва спад – за периода юли-септември 2022 г. в Хасково са сключени 750 сделки, или с малко над 16% повече. Това е сериозен контраст с данните от миналата година.

Службата по вписванията в Свиленград пък е регистрирала 345 сделки между януари и март тази година, 304 между април и юни и 300 между юли и септември. За сравнение, през третото тримесечие на 2022 г. броят е бил 440 или с 46% повече. Цените на недвижимите имоти в Свиленград обаче не намаляват, според Реалистимо.

В Свиленград предлагането е малко, най-вече на парцели за строеж

Обявите за апартаменти са на цени от 700-850 евро за квадратен метър, което е много за този регион. Именно в Хасковска област се намират едни от най-бедните градове у нас, където доходите на населението категорично не могат да покрият такава цена. И на свиленградския пазар обаче се забелязва не намаляване, а дори покачване на цените на имотите – ето защо и спадът там изглежда толкова шокиращ.

Безплатни и актуални обяви за продажба и наем на недвижими имоти в Хасково и Свиленград от специализирани агенции, физически лица и собственици, частни и държавни съдебни изпълнители можете да откриете в портала на “Реалистимо”.