Митница
Инструменти
Шрифт

Новото ограничение създава проблеми на митничарите и пътниците. Контрабандистите измислят атрактивна схема за трафик  на папироси

Драстично ограничение за безмитен внос на тютюневи изделия от пътници, влизащи на територията на България от страни извън Европейския съюз, въведе Агенция „Митници“. От 22 януари т. г.  могат да се внасят без мита, акциз и ДДС до две кутии /40 къса/ цигари. Досега разрешеното количество бе 10 кутии папироси.

Намаляването на праговете за безмитен внос на тютюневи изделия се налага заради ниските цени на тютюневите изделия в съседните ни, които не са членки на ЕС, обясниха от Агенцията. Ограничението обаче създава куп проблеми и на пътниците, и на митничарите. По този начин удрят куфарните търговци, но се удрят и бизнесмени, и туристи, преминаващи през границата, коментираха служители от граничната служба. В турските безмитни магазини човек може да си купи не по-малко от един стек – 10 кутии цигари. Само с две от тях е разрешено да влезе в България. Останалите 8 трябва да остави на митницата. Издава му се съответният документ и ако отива после пак в Турция може да си ги вземе. Ако обаче пожелае да си плати мито, акциз и ДДС и да си прибере папиросите в България, следва отказ. Просто защото няма указания от централата в София за методиката, по която да стане това и митничарите не знаят как да процедират.

Новата рестрикция се отрази видимо на контрабандата на цигари през ГКПП Капитан Андреево, споделиха митнически служители. Опитите за незаконно пренасяне на папироси са намалели. Това се наблюдавало особено след като в последните месеци трима митничари „изгоряха“ заради пропуснати необмитени товари. Сега подчинените на ген. Ваньо Танов били много стреснати и стриктни при проверките, за да не си изгубят хляба.

Нова и много атрактивна схема за трафик на цигари са разкрили митничарите на пункта. Събирали се по 7 – 8 автомобила с по 5 роми – мъже и жени, във всеки от тях и групом отивали в Турция. Там купували по 5 – 6 стека, после ги разфасовали и жените прикрепвали кутиите папироси с тиксо по телата си. Под дългите широки поли изобщо не личало, че носят контрабандната стока. После се качвали и се връщали обратно в България. След паспортната проверка слизали и тръгвали пеш, като в „чистите“ коли оставали само шофьорите. Вдигайки гюрултия до бога, тайфата се струпвала на мястото за митническа проверка. Докато обаче тримата служители, които са на смяна, проверят автомобилите и подхванат да претърсват пешаците, трафикантите се изнизвали. Чак на излизане от пункта се качвали отново по возилата.

Стефка КОЛЕВА