17
Сря, Апр
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Близо 27 кг сребърни накити, част от които укрити в тайник с електронен механизъм, откриха митническите служители на МП "Капутан Андреево", съобщават от пресцентъра на Митницата. Стоката била намерена при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.

На 16 юли на пункта пристига влекач с полуремарке с чужда регистрация. Водачът от Черна гора представил редовни документи за превозваната стока от Турция през България за Босна и Херцеговина. По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. При първоначално извършения оглед униформените открили в средната част на конзолата на арматурното табло в шофьорската кабина на влекача специално изграден тайник с електронно отключване. В тайника пък била намерена метална кутия, пълна с пакети, съдържащи изделия от бял метал – гривни, пръстени, синджири, обици, колиета. В хода на проверката още пакети с накити са открити под пасажерската и шофьорската седалки. От укритията са извадени 84 пакета с изделия от бял метал, които според експертизата на вещото лице са от сребро проба 925. Общото тегло на откритите бижута е 26.706 кг на стойност 186 942 лева.

Контрабандно пренасяните сребърни накити и камионът са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на товарния автомобил Б.В. на 52 г., е бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура - Хасково. Разследването по случая продължава.