17
Сря, Апр
23 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Контрабанда на златни накити за 76 320 лева предотвратиха митническите служители при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщават от пресцентъра на Агенцията.

На 27 юни на МП "Капитан Андреево" пристига влекач с прикачено към него полуремарке с турска регистрация, управляван от турски гражданин. Пред митническите служители шофьорът представя редовни документи за превозваната стока от Турция през България за Германия. По метода „анализ на риска“ инспекторите селектират превозното средство за щателна митническа проверка. При извършените контролни действия са открити два пакета със златни бижутерийни изделия - гривни, пръстени, медальони, колиета, обеци, укрити между дрехите в шкаф над леглото в шофьорската кабина. Според експертизата на вещото лице накитите с общо тегло 603.50 грама са на стойност 76 320 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. Шофьорът е привлечен към наказателна отговорност и му е взета мярка за неотклонение парична гаранция и забрана да напуска пределите на страната без разрешението на прокурор.

Агенция "Митници" напомня, че бижута и аксесоари от злато и платина над 60 грама, а от сребро – над 300 грама задължително се декларират при пренасяне през границата на страната, която е външна за ЕС.