26
Вт, Окт
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

37 аут от бургаската митница, на ред е Свиленград

 

Петте регионални митнически дирекции /РМД/ в София, Варна, Бургас, Русе и Пловдив се закриват, считано от 16 декември 2009 година. Това става със специална заповед на министъра на финансите Симеон Дянков, обявиха от Агенция "Митници". Както „Старият мост“ прогнозира преди две седмици, опосредстващите звена в структурата на ведомството се премахват, а митниците в страната преминават на директно подчинение на София. Така на практика ръководството на Агенцията се връща към устройството на институцията отпреди десетина години.

Напразни се оказаха усилията на кандидатите да оглавят РМД-тата, които само преди броени дни се явяваха на конкурс за длъжността и разработваха концепции.

Служителите от дирекциите ще бъдат преназначени към митниците в съответните градове. В същото време вървят съкращения на митничари. След като първите 104 души от агенцията бяха махнати на базата на министерско постановление за икономии, предстои да бъдат уволнени още около 600 души, вече поради структурни промени. От бургаската митница вече са омахани 37 служители. Там не се разминало без скандал, съобщиха запознати. Шефът на РМД-то в морския град изпратил до централата списък за уволнение на хора, 90 на сто от които работели в Лесово, като намерението му било да попълни освободените места с бургазлии. Началниците му обаче се ядосали, определили списъка като „пародиен“ и го отстранили.

Съкращенията вървят по план-график, срокът – 15 декември, наближава, сподели пред „Старият мост“ пресаташето на Агенция „Митници“ Вяра Генова. Очаква се кадровият тайфун да помете и митничарите от Свиленград. Най-напред ще си идат 49 души, назначени на трудов договор. Много вероятно е това ще стане до седмица. През последните дни нарочна комисия по атестирането заседава до късно вечер, за да даде цялостна оценка на професионализма и компетентността на тукашните служители и така да се отсее кои ще си отидат. Според запознати, обстановката в управлението била изключително напрегната, а редовите митничари са изпаднали в стрес от надвисналата заплаха да останат без работа.

Стефка КОЛЕВА