02
Пон, Авг
12 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Окръжна прокуратура -Хасково внесе в съда обвинителен акт спрямо турски гражданин за противозаконно държане на антични монети за 30 300 лева и опит да подкупиа митнически служител с 1 500 евро на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от държавното обвинение.

43-годишният обвиняем А.К. се интересувал от нумизматика. В Турция той бил придобил от „колекционер“ общо 133 монети от благородни метали – 94 от злато, 38 от сребро и една бронзова. Антиките били изработени в минали епохи, като най-старата била от 4 век преди Христа. Измежду тези монети имало златни, изсечени по времето на управлението на ислямски владетели и династии от периода 11-13 век,  сребърни денари от 12 век, т. нар. „виенски пфенинги“, както и златни монети от римската и византийската епохи, особено търсени от колекционери  в Западна Европа и САЩ.

Обвиняемият  А.К. бил платил на „колекционери“ в родината си около 10 500 щатски долара, за да закупи монетите. Чрез електронни аукциони  и други достъпни източници на информация преценил, че ако монетите бъдат продадени в Германия, може да получи сума три пъти по-висока от платената за придобиването им.

На 21 март 2021 г. А.К. тръгнал със свой съгражданин, пътуващ с автомобил за Германия. На ГКПП Капитан Андреево била извършена щателна митническа, при която дежурният служител установил недеклирираните антични монети. За да не му състави акт за нарушение и да не задържи ценностите, А.К. предложил подкуп от 1 500 евро. Митническият служител не взел парите и веднага уведомил дежурен разследващ полицай.

Обвиняемият турски гражданин е с взета мярка за неотклонение от съда „задържане под стража“. Отнет му е и документът за задгранично пътуване. Предстои Окръжен съд – Хасково да насрочи заседание по делото.