24
Сря, Юли
35 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

380 кг бяла пясъчна мида бяха заловени в два автомобила на гръцки граждани в сряда около 5 ч. Сутринта. Контрабандата е пресечена от главния инспектор към Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“ Костадин Костадинов. При проверка тъй открил в колите на бракониерите чували, пълни с морския деликатес, който е особено ценен в южната ни съседка.

В българското законодателство няма изрична забрана за улов на бяла пясъчна мида, но е строго забранено тя да се лови с тралове. На практика без тези инструменти, с голи ръце, уловът е разрешен, но тогава за цял ден не може да се събере дори и килограм. Ограничителният режим е бил предвиден от законодателя именно с цел опазване на ценния морски вид.
Уловът на изключително рядката бяла пясъчна мида е хит сред бракониерите и контрабандистите. Непопулярният у нас деликатес се търгува зад граница за внушителните 25 евро на килограм. Гръцки бракониери масирано атакуват Южното Черноморие с тралове и изнасят скъпата стока нелегално в чужбина. Според риболовци само за един ден трима-четирима души могат да уловят над 800 кила и да извадят от тях 20 000 евро. Обикновено бялата пясъчна мида се пласира предимно на черния пазар в Гърция и Италия и се използва за производството на скъпи сосове за спагети и пици, както и за подправки за деликатесни блюда.

Само миналата година инспектор Костадинов е съставил над 15 акта на гърци за опити за нелегален износ и е конфискувал близо един тон и половина уловена с тралове бяла пясъчна мида.

Стефка КОЛЕВА