18
Нед, Апр
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за незаконно пренасяне на археологически ценности през ГКПП Капитан Андреево и за даване на подкуп от 1500 евро на митнически служител.

43-годишният турчин А.К. се опитал да пренесе на 21.03.2021 г. през ГКПП Капитан Андреево 131 археологически предмети - 94 златни римски, византийски, персийски, малоазийски монети от 5 век до 11 век и 37 монети - сребърни средновековни  дирхами, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, на обща стойност 40 000 лева.

Контрабандистът закупил археологическите ценности от Турция, като за тях платил 10 000 долара. Монетите били изработени предимно от злато и сребро. Обвиняемият имал намерение да ги продаде на двойна цена в държава в Западна Европа. При преминаването през ГКПП Капитан Андреево турският гражданин не декларирал монетите. Те били открити при проверка от митнически служител и за да не му ги конфискуват, А.К. предложил подкуп от 1500 евро. Митническият служител не взел парите и веднага уведомил дежурен разследващ полицай. Археологическите ценности са били иззети по съответния законов ред и приложени като веществени доказателства по делото. 

Обвиняемият А.К. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.