22
Чет, Апр
23 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

  Близо 16 000 парфюма и тоалетни води с логото на световноизвестни марки задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево през м. февруари, съобщиха от пресцентъра на агенция „Митници“.

По-голяма част от ароматите са конфискувани заради нарушаване на правата върху интелектуалната собственост, а друга - при опит за контрабандно пренасяне, укрити в превозни средства, влизащи в страната от Турция.

При едни от случаите в турски автобус, пътуващ от Турция през България за Румъния, митничарите откриват в спалното помещение кашони, съдържащи 1093 парфюми и тоалетни води. Благовонията са с логото на 15 различни световни марки, като по-голяма част на Hugo Boss, Jean Paul Gaultier, Carolina Herrera, Versace, Chanel, Armani, Paco Rabanne. При проверката се установява, че недекларираната стока е собственост на шофьора на автобуса.

Ден по-рано при щателен контрол на автобус с румънска регистрация инспектиращите намират чанта под една от пътническите седалки, пълна с 313 парфюми и тоалетни води, укрити от водача на превозното средство.

На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците.

Във връзка със защитата на права върху интелектуалната собственост в изпълнение на Регламент 608/2013 г. на ЕС и Закона за марките и географските означения, само през последната седмица на месец февруари митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали при 10 случая близо 2000 парфюма. За случаите се информират правопритежателите на търговските марки.