19
Съб, Сеп
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Соченият от прокуратурата за водач на организирана престъпна група от митничари и граничари началник на МП „Калотина“ Райчо Соколов е бил неколкократно ръководител и на МП „Капитан Андреево“. Соколов е сновал между двата пункта, като на няколко пъти е командвал българо-турския през 2018 г., след което е бил върнат на „Калотина“. В началото на декември 2019 г. пак е командирован на МП „Капитан Андреево“, а в края на януари 2020 г. поема МП „Калотина“.

Както е известно, общо 30 митничари и гранични полицаи бяха задържани на 6 февруари на ГКПП Калотина по време на зрелищна акция на МВР и Прокуратурата, съвместно с антикорупционната комисия. Арестите дошли след множество сигнали на турски шофьори. Обвинения бяха повдигнати на общо 20 от арестуваните, като 7 са за ръководене, а 13 са за участие в бандата. Според разследващите членовете на групата взимали такса „Почерпка“ от преминаващите границата автомобили и камиони, като в края на всяка смяна давали по 50 евро на сочения за тартор на престъпната структура Райчо Даскалов. Според събраните доказателства целта на получаваните подкупи била да се избегне щателна митническа проверка, а печалбата била средно между 800 и 1000 евро на смяна. Според данни от Прокуратурата двама от задържаните, които били на висок пост, си позволявали да пътуват по 700 км всеки ден, за да работят. Вероятно единият от тях е Райчо Соколов.

На 8 февруари Специализираният наказателен съд остави в ареста 7 от обвиняемите митнически инспектори и гранични полицаи, на четирима постанови мярка за неотклонение „Подписка“, а останалите 9 пусна под парична гаранция от 5 000 лв. На съдебното заседание стана ясно, че прокуратурата смята, че шефът на МП "Калотина" Райчо Соколов е и ръководителят на бандата, заедно с началниците на смени. Според наблюдаващия прокурор Калин Стоилов точно тези седем, сочени за основатели на групата, имат най-съществена отговорност за дейността, поради йерархичната структура на бандата. От държавното обвинение заявиха, че разполагат с доказателства, събирани от края на март миналата година, когато стартирало самото досъдебно производство. Прикрити служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР са преминавали през пункта по няколко пъти, за да документират изцяло пътя на парите от хората, които ги дават, до най-високото ниво в групата. Разполагат и със свидетелски показания на шофьори, които са разказали много подробно кой, кога и по какъв начин им е искал пари. Именно по тази причина тези, които са на най-ниските нива, са останали с по-леки мерки за неотклонение, обвиняеми по делото.

СМ