25
Чет, Апр
14 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем Вахид Н., на 31 г.,ирански гражданин, за това, че без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната високорисково наркотично вещество – хероин, с общо брутно тегло 214 килограма на обща стойност 13 914 550 лева, като предметът на престъплението е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай – престъпление по чл.242 ал.4 предл. 1 във връзка с ал. 2 предл.1 от Наказателния кодекс.

На 24 април 2017 г. на ГКПП Капитан Андреево около 09:00 ч. от Турция в България влязъл товарен автомобил „Скания“ с иранска регистрация с прикачено към него полуремарке, управляван от обвиняемия Вахид Н. Водачът е предоставил за проверка документи, според които в камиона превозвал консервни кутии с подправка за паниране на пилета. Те били поставени в товарното помещение в кашони върху дървени палети с надписи на чужд език и фабрично запечатани. Товарният автомобил пътувал от Иран за Полша. Митническите служители на ГКПП Капитан Андреево отклонили автомобила за извършване на рентгеново изследване, при което било установено, че съдържанието в част от превозваните кутии било по-тъмно и с различна плътност. Установено е, че в 468 консервни кутии се съдържало кафяво прахообразно вещество, което при извършен полеви наркотест реагирало на високорисково наркотично вещество – хероин. Общото брутно тегло на хероина е 214 кг. на обща стойност 13 914 550 лева. Разследването по делото се извършва от разследващ митнически инспектор при Митница-Бургас под наблюдението на Окръжна прокуратура-Хасково.

В момента по досъдебното производство се извършват активни процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, назначени са експертизи, иззети са веществени доказателства – товарен автомобил „Скания“  с полуремарке, документи и др. Обвиняемият Вахид Н. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

СМ