05
Нед, Фев
23 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Стоката им се обмитява по облекчен режим на място Митничарите на ГКПП Капитан Андреево натиснаха куфарните търговци, като обмитяват стоката, която носят, на място, по облекчена процедура. От това пропищяха трафикантите, които пътуват почти всеки ден и внасят от Турция перилни препарати, пелени, тоалетна хартия, зеленчуци, конфекция и др.

Новият начин на работа е въведен по указание на директора на Агенция „Митници“ Розалия Димитрова за правилно приложение на регламентите и директивите за облекчено обмитяване на внасяните стоки в личния багаж на пътници. Това указание тя е изпратила до всички български митници, след като шефовете на някои териториално управления в страната са пратили писмени запитвания как да процедират с множеството постоянно пътуващи през граница. Обмитяването вече става на място.

Всички пътници, които носят стока в личния си багаж, могат да я декларират устно и с разписка тя да бъде обмитена. При това положение самата стока трябва да бъде с нетърговски характер и извън нормите на безмитен внос. Ако пък е с търговски характер, стойността й да е до 1 000 евро или теглото й да е до 1 000 кг. При внос на стоки без документи и на стойност до 750 евро върху стойността се начисляват 20% ДДС и 5% обща ставка. Над 750 евро влизат в сила тарифите за обмитяване. Разпоредбата за обмитяване на място се прилага само ако стоката не е за лична консумация. Всъщност всичко ще зависи от преценката на митническия инспектор, който проверява. Очаква се във всяка смяна да бъде назначен конкретен служител, който на място да извършва обмитяването.

Много често обаче се случвало трафикантите да откажат да свалят стоката под предлог уж че ще я върнат веднага в Турция. На Капъкуле изчаквали да застъпи следващата смяна с надеждата, че ще могат да минат безпроблемно. „Имам право по регламент да нося различни стоки на стойност 300 евро, без да се обмитяват. Откъде-накъде ще ме карат да плащам? Така се нарушава законът!“ – оплака се в редакцията свиленградчанин, който два-три пъти седмично пътува до Одрин, и каза, че ако му се случи, ще се търси правата в съда. „Вярно е, че по закон имат право на внос до 300 евро без мито, но, според духа на нормативните разпоредби, става въпрос за инцидентни пътувания, а не за регулярен трафик. Дори и на постоянно преминаващите шофьори на автобуси, шафнери и друг персонал са наложени ограничения - имат право да носят стоки на стойност до 100 евро. Тези обаче, които минават по няколко пъти на седмица – две, внасят за многократно повече от 300 евро“ – обясни пред „Старият мост“ отговорен митнически служител от МП Капитан Андреево.

„Това няма да издържи в съда. Няма статистика, за да се докаже колко пъти съм минавал и каква стока съм носил“, твърди местен трафикант.

„Като му напишем 3 – 4 разписки за 10 – 15 дни, съдът няма как да не признае тези документи и да не ги приеме като доказателства, че е вкарал стока за много повече от 300 евро“, контрира митнически инспектор.

По данни от граничната служба около 100 са куфарните търговци, които редовно преминават границата през ГКПП Капитан Андреево. Те са главно от Свиленград, Харманли, Хасково, Ямбол. Немалка част от тях са се заселили под наем в близкото до пункта с. Капитан Андреево. Алъш-веришът с Турция им осигурява добри доходи. „При тази безработица как да не пътуваме, така прехранваме целите си семейства, а сега ни вземат залъка от устата“, жалва се трафикант от Капитан Андреево. „Тук, в Свиленград, безработица няма, даже не достигат хора. Има толкова казина, които търсят работна ръка, да се хванат там“, опонира му местен жител. СМ