25
Нед, Фев
25 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Шофьорът на тира с безакцизни цигари за над 5 млн. лева Камен Кръстев от Хасково, който е бивш старшина в армията, ще остане за постоянно в ареста. Мярката му за неотклонение „задържане под стража“ беше наложена от Районен съд - Свиленград, а днес тричленен състав окръжни магистрати в Хасково я потвърди.

Цигарите бяха спипани в тежкотоварен камион, шофиран от хасковлията, на 17 декември на ГКПП Капитан Петко войвода при влизане в страната от Гърция. В превозното средство бяха открити 1360 мастербокса незаконни папироси, за което „Старият мост“ писа. Според изготвеното заключение на експерти размерът на дължимия акциз, с който е ощетен бюджетът, е близо 3 млн. лева. 43-годишният Кръстев беше обвинен в държане на стоки без бандерол в големи размери.

Организатор на пратката, твърдят разследващи, бил собственикът на фирмата превозвач Геньо Генев - Момковеца. Той обаче е изчезнал и е обявен за общодържавно издирванет. От проведените разпити и проследените телефонни разговори униформените установили още, че връзката между двамата става чрез посредник – Сашо Тенчев. В съдебната зала днес стана ясно, че в един от разпитите той заявил, че трябвало да получи 2000 евро, за да контролира пратката. Самият обвиняем пък дал различни показания в два разпита.

Защитник на Кръстев е бившият областен управител Георги Зарчев. Той пледира клиентът му да бъде пуснат под домашен арест или с гаранция, тъй като няма достатъчно доказателства за авторството на престъплението. Според адвоката не е налице изискваният минимум от 10 г. затвор за налагане на най-тежката мярка. Според обвинението за това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 г., без глоба. Представителят на държавното обвинение Валентина Радева настоя магистратите да потвърдят наложената от първоинстанционния съд мярка.

В последната си дума обвиняемият Кръстев заяви, че има 7 г. стаж като военослужещ. Той поиска да бъде пуснат у дома. След оттегляне за съвещание председателят на съдебния състав Кольо Димитров потвърди решението на свиленградския районен съд. Магистратът заяви, че събраните до този момент доказателства навеждат на мисълта, че обвиняемият е знаел за извършването на престъпление. Освен това допълни, че е възможно обвинението да бъде преквалифицирано в по-тежко. Решението на хасковските съдии е окончателно и не подлежи на обжалване.