17
Нед, Ян
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Каросерията на автомобила „тапицирана“ с 23 900 кутии папироси

Цигари вместо минерална вата за изолация на хладилен камион откриха митничарите на ГКПП Капитан Андреево. Цялото возило било буквално „тапицирано“ със стекове контрабандни папироси. „Намирали сме нелегални тютюневи изделия, скрити в покрива на автомобила и на други места, но в такова количество не сме хващали – сподели началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов. - Стековете така плътно бяха подредени, че нямаше място дори за още една кутия.“

През нощта на 17 август по метода анализ на риска служители на ГКПП Капитан Андреево са селектирали за проверка лекотоварен камион „Мерцедес” с немска регистрация, пътуващ от Турция за Германия. Шофьорът е 41-годишен арменски гражданин с инициали П. Г., с адресна регистрация в Германия. Още при визуалния оглед митничарите са засекли несъответствие между вътрешния и външния обем на превозното средство. При извършената щателна митническа проверка става ясно, че буквално всички стени на камиона са двойни и „тапицирани” с цигари. В специално изградените тайници в двете странични стени, челната стена и тавана митническите служители откриват 23 900 кутии цигари /478 000 къса/ от марките VAN и MT, всички с арменски бандерол, казаха от пресслужбата на Агенция „Митници“.

Това е поредният осуетен от митническите служители опит за влизане в страната на „тапицирано” с контрабандни цигари превозно средство. Прави впечатление обаче, че този път цигарите се движат по международен контрабанден канал и най-вероятно са предназначени за немския пазар. Предполага се, че контрабандистите вече „тестват” маршрути, по които да вкарват цигари в Германия, където след четири месеца предстои ново увеличение на акцизите на тютюневите изделия, сочи анализът на митничарите.

За първите 6 месеца на годината на Митница Свиленград са задържани 145 677 кутии контрабандни цигари, съобщи Тодор Караиванов.

СМ