04
Пон, Мар
30 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

kamionГраничен полицай бе отстранен от работа заради съмнения в съпричастност. Започнаха засилени проверки за внос на нелегални храни

7 тона месо и млечни продукти бяха конфискувани от два автомобила, влезли в страната през ГКПП Капитан Петко войвода на 11 юли т. г..

При операцията, осъществена от Икономическа полиция и митническите власти, за 24 часа бяха задържани, а след това – освободени, трима души, сред които и граничен полицай. Продуктите са превозвани с нередовни документи, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково.

Акцията е осъществена по сигнал на Би Ти Ви, че през границата от Гърция за България се очаква да преминат два товарни микробуса с месо без документи за вътрешнообщностна доставка. Автомобилите “Ивеко” и “Мерцедес” са собственост на 40-годишния Христо Христов от бургаското село Люляково. Товарните коли са проследени как преминават през ГКПП Капитан Петко войвода и се отправят в Свиленград, където спират пред месокомбинат „Бурденис“. „В тази връзка служители на РВМС – ДВСК – Хасково са извършили проверка и на товара на свиленградския месокомбинат, явяващ се получател на месото“, гласи съобщението на МВР. Точно в този момент митничарите и полицаите ги заобиколили и започнали щателна проверка на товара. „Установени са 7 037 кг овнешко, пилешко и телешко месо и кашкавал с нередовни документи и липсващи товарителница и ветеринарномедицинско свидетелство от изпращащата страна. Проверяващите са констатирали, че част от месото е недекларирано, а друго е с изтекъл срок на годност“, се посочва в прессъобщението на МВР. Стоката е оставена на съхранение в хладилните складове на Граничния ветеринарен контрол на ГКПП Капитан Андреево. Оттам заявиха, че товарът съдържал над 20 артикула. Някои от тях били с изтекъл срок на годност още през януари т. г.

Кашкавалът бил годен за употреба допреди десетина дни, а пилешкото месо било охладено, вместо да е замразено. Проверката показала, че част от месото е внос от Бразилия, след което било препакетирано в Гърция. Христо Христов обяснил, че част от стоката е за негова лична консумация, а спрели пред месопреработвателното предприятие за претоварване. Според репортаж на Би Ти Ви адресът на доставка бил на софийска фирма, но тя не била открита на мястото. Служители на границата твърдят, че Христов пътувал редовно през Ново село от две-три години.

Шофьорите на двата микробуса бяха задържани. Арестуван за 24 часа бе и граничният полицай от ГКПП Капитан Петко войвода Милен Христов. Според ченгетата неговата роля се е състояла в това да преведе микробусите, шофирайки единия, през граничния пункт. 30-годишният Христов не бил на смяна. Според запознати, бургазлията го помолил да кара единия автомобил само докато премине границата, тъй като митничарите „се заяждали“. Капепенецът седнал зад волана на буса на гръцка територия, след това на изхода на пункта отстъпил управлението на собственика. За деянието срещу полицая е образувана дисциплинарна проверка. Със заповед на директора на Главна дирекция „Гранична полиция” Милен Христов, който има 8 години служба на границата, е отстранен от работа до приключване на производството. На проверка ще подлежи и дежурната смяна, ще бъдат прегледани и записите от видеокамерите.

За вноса на 7-те тона млечни и месни продукти е образувано дознание по чл. 350 от Наказателния кодекс с наблюдаващ прокурор Петър Мидов. Идната седмица ще стане ясно дали ще бъде повдигнато обвинение и дознанието ще бъде трансформирано в следствено дело. Чака се официалното становище на ръководителя на Агенцията по храните в Хасково дали месото и млечните продукти, който обаче е в отпуск. Тогава ще се избистри дали става въпрос за контрабанда или само за нерегламентиран внос. Щом е спряна пратка, незабавно трябва да се уведомят страните от ЕС, а задържаните храни – да се унищожат, смятат гранични ветеринари.

Във връзка със случая служители на ДВСК са извършили инспекция за наличие на нередовно месо. „Извършихме проверка в месопреработвателните предприятия, складове и магазинната мрежа в Свиленград, но никъде не открихме неотговарящо на стандартите месо“, сподели пред „Старият мост“ главният инспектор от ветеринарната служба тук Светла Атанасова.

Заради зачестилия внос на съмнителни храни от южната ни съседка министърът на земеделието Мирослав Найденов е наредил засилен контрол на границата с Гърция. Предполага се, че у нас може да са влезли и още опасни за здравето храни, след като на пунктовете с южната ни съседка липсва митнически и ветеринарен контрол, тъй като е вътрешна граница. На ГКПП Капитан Петко войвода са командировани служители от ДВСК и гранични ветеринари, които извършват масирани проверки. Щателни проверки на пункта с Гърция извършват и митничарите.

СМ