26
Вт, Ян
21 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

51 тира минали безпрепятствено прз ГКПП Капитан Андреево. Започват разпити на митничари

Крупна контрабанда на цигари през ГКПП Капитан Андреево нищи окръжната прокуратура. Далаверата с нелегалните папироси е разкрита по документи, които са предоставени от турските митници на българската Агенция „Митници“. „Действително има образувано досъдебно производство за над 50 тира с контрабандни цигари, влезли в страната през ГКПП Капитан Андреево, в момента тече разследване“,  потвърдиха от държавното обвинение в Хасково.

Ръководството на Агенция „Митници“ е представило в прокуратурата и българските, и турските документите на камионите  - транзитни декларации, ЧМР и фактури. От турските документи е видно, че тировете превозват цигари. Камионите са натоварени там, извършена и проверка, направен е опис и е поставена пломба. Според българските книжа обаче излиза, че същите тежкотоварни автомобили превозват... найлонови торбички за Австрия.

Крупната контрабанда на цигари е започнала през октомври 2009 г. и е продължила около 8 месеца. Последните два тира, натъпкани с нелегални папироси, са минали през ГКПП Капитан Андреево през юни 2010 г. Когато митничарите надушили канала, от ръководството на Агенцията са изискали турската документация за камионите. Книжата са били предадени на наши митнически служители на среща между българската и турската митнически администрации на Капъкуле през май 2010 г. От документите станало ясно, че цигарите са внос от Китай до безмитната зона Мерсим в Турция. Там тировете са били натоварвани, проверявани и пломбирани. Според наши митничари, на ГКПП Капитан Андреево обаче те минавали без проверка, макар че тя била задължителна за превози с транзитни декларации. Освен това, на нашата граница непременно трябвало да се слага пломба, тъй като се пуска българска транзитна декларация. Пломби на тировете обаче не били слагани. Отлично информирани източници твърдят още, че с малки изключения камионите минавали през една митническа смяна.

За аферата с цигарите нееднократно говори в свои изявления по националните медии бившият вътрешен министър Румен Петков. На турската граница са излизали цигари, а на българската са влизали найлонови торбички за Австрия, заяви Петков. Според него колите са се връщали в Турция през Гърция още същия ден, пък уж пътували за Австрия.

Камионите наистина фигурират в масивите на граничните служби и действително са напускали страната през ГКПП Капитан Петко войвода. Турските власти пък са потвърдили, че в посочените дни са се върнали празни.

Така за 9 месеца десетина тира са направили 51 курса с контрабандни цигари – 18 през 2009 г. и 33 през 2010 г. Шофьорите им са турски граждани и имената им се знаят от прокуратурата. Хора, запознати с документите твърдят, че всеки камион е бил натъпкан с по около 1 000 мастербокса. Предполага се, че печалбата от тази далавера възлиза на над 25 млн. лева.

Още през м. септември 2010 г. по случая е образувано досъдебно производство. Разследващите обаче са доста затруднени. Липсва самият предмет на престъплението – въпросните контрабандни цигари ги няма. По наше искане от Австрия е получено сведение, с което се уведомяват българските власти, че там са пристигнали камиони с найлонови торбички. Турските митничари пък са категорични, че тировете са излезли през Капъкуле, пълни с цигари.  Досъдебното дирене е трудно и заради това, че трябва да разпитат шофьорите на товарните автомобили, а те са си в Турция. Няма как разследването обаче да не достигне до наши митничари, които са пропускали контрабандната стока. Според отлично осведомени източници, разпитите им по случая започват.

СМ