30
Пон, Ное
21 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 Митничарите отново ще имат разследващи функции, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков.

Според него, МВР, Министерство на правосъдието и финансовото ведомство вече имат съгласие за създаването на митническо дознание. Подкрепата си за това митничарите да бъдат натоварени с разследващи функции изрази и президентът Първанов. 


За това митничарите да разследват отдавна настоява шефът на митниците Ваньо Танов. Той се аргументира, че служителите в полицията не са подготвени да разследват митнически нарушения. Танов дори е давал пример за дознател, който в рамките на операция "Лапачите" поискал данни от митниците за вноса през ГКПП Кулата и за възстановения ДДС за този внос, при положение, че митнически контрол на Кулата не се осъществява, защото това е вътрешна граница за ЕС, а ДДС се възстановява от НАП.

Правомощието на митническите служители да разследват контрабандата беше въведено през 2000 г., но бе стопирано след година. През 2003-4 г. отново бе върнато, но пак бе отнето през 2006 г. Последно дознател в тукашното ведомство бе Тодор Стамболиев.

Според специалисти от свиленградската митница, идеята за въвеждане на митническото дознание е добра. Вече нямало да се чака да дойде полицията, всички действия по разследването щели да се извършват на едно място. Необходимо било обаче да се назначат на работа поне двама - трима юристи, които да поемат денонощни дежурства поради естеството на работата.

СМ