23
Пон, Ное
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 Законът предвижда глоби и конфискация на скъпите съоръжения за производство

40 тона вино, произвеждано без разрешение, са заловили митничарите от Свиленград в Харманли. Проверката е била направена съвместно с полицията по подаден сигнал през октомври 2010 г. На производителя – харманлийското дружество „Братанови“ ЕООД, е съставен акт. В скоро време се очаква началникът на свиленградската митница ще издаде и наказателно постановление.

При акцията митничарите открили във винарната на „Братанови“ ЕООД четири винификатора от по 10 т, заредени със суровина за производство на вино в процес на ферментация. 34-годишният собственик Христо Братанов нямал разрешително за въвеждане на обекта в експлоатация и не бил регистриран в Изпълнителната агенция по лозята и виното, каквито са изискванията по закон. Той нямал регистрация и в митницата. Братанов не криел, че произвежда вино без разрешително, тъй като му липсвал само един документ за строежа на сградата. Главният архитект на Харманли по това време бил уволнен и нямало кой да го издаде, а без разрешително за въвеждане в експлоатация регистрацията в агенцията по лозята и след това – в митницата, не е възможна. Понеже процедурата се забавила, собственикът на фирмата решил да преработи наличната си суровина.

Въпреки че акцизът за виното е нулев, дружеството подлежи на два вида парични санкции – глоби от 500 до 3 000 лв. и от 2 000 до 6 000 лв. Законът предвижда и конфискация на винификаторите, в които е била суровината за вино. Тези съоръжения са скъпи и събственикът може да загуби около 50 000 лв. при прилагането на това трето наказание. Според запознати, най-вероятно ще му бъде наложено минималното наказание – глоби в размер общо на 2 500 лв. Съществувал вариант да се стигне до споразумение и след като винификаторите бъдат отнети, да ги изкупи обратно на цена 40 процента от стойността им.

През януари т. г. Братанов е получил редовен лиценз от митницата, но следва да понесе всички санкции за нарушение на Закона за акцизите, казват юристи.

СМ