22
Чет, Фев
27 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митническите служители на Капитан Андреево откриха недекларирана валута с левова равностойност 913 720 лева при три отделни проверки на излизащи от страната товарни автомобили. 

При първия случай, на 05.12.2023 г., на МП Капитан Андреево пристига празна товарна композиция с чужда регистрация на път от Великобритания за Турция. В зоната за митнически контрол водачът, турски гражданин с инициали Р. К., е обявил, че няма нищо за деклариране. При извършената митническа проверка инспекторите откриват зад въздушния филтър на кабината укрити и недекларирани 50 000 британски лири.

Недекларирани парични средства в размер на 204 040 евро са открити от митническите служители и в стена на хладилно полуремарке на товарен автомобил. Превозното средство с чужда регистрация пристига на МП Капитан Андреево на 06.12.2023 г. по маршрут от Германия през България за Турция. Водачът, турски гражданин с инициали М.Б., също е заявил, че няма нищо за деклариране. В хода на извършената митническа проверка със специализирана рентгенова апаратура инспекторите установяват зона с подозрителна плътност в предната стена на хладилното полуремарке. При последвалата физическа проверка е открит във фабрична кухина в стената черен полиетиленов плик, съдържащ 204 040 евро.

Други недекларирани 204 810 евро са задържани също на 06.12.2023 г. при митническа проверка на товарен автомобил с чужда регистрация, пътуващ от Люксембург за Ирак. Валутата е открита в арматурното табло на превозното средство и в куфар с лични вещи на водача – турски гражданин с инициали Г.Б.

По случаите са образувани три досъдебни производства под надзора на прокуратурата в Свиленград.

Само през последните десет дни на МП Капитан Андреево е задържана недекларирана валута за над 1,2 млн. лева.

От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са откри нелегална валута с левова равностойност над 27 милиона лева.