23
Вт, Юли
36 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

До месец производителите ще получат парите си

Митницата за последен път възстановява акциза за изразходваните горива на земеделските производители. Това съобщи шефката на отдел „Акцизи“ в Митница Свиленград Светла Шошкова. От следващата година ще има друг вариант, не мога да кажа какъв точно, по медиите имаше съобщения, че ще се премине на директно субсидиране, каза Шошкова. При всички случаи ние вече няма да се занимаваме с тази дейност, допълни тя.

В момента тече кампанията по възстановяване на акциза за календарната 2009 г. По списък 2 201 земеделски производители от областите Хасково и Кърджали имат право на това. Искания са подали 513 стопани. От тях 101 са от община Свиленград, а 21 –  от Любимецко. Срокът за внасяне на заявления изтече на 31 декември. В двумесечен срок, т. е. до края на февруари сега трябва да се произнесем с решения по всички искания, каза шефката на отдел „Акцизи“. След това се изчаква да мине периодът на обжалване, който е 14-дневен. После парите ще бъдат преведени по банковите сметки на земеделците.

Стойността на подадените 513 искания е общо 3 152 739 лв.

Размерът на акциза, който се възтановява, е 55 стотинки на литър изразходвано дизелово гориво. Вземат се предвид и декарите, които обработва съответният земеделски производител, както и средната годишна разходна норма на декар, която е 7,3 литра. Стопаните трябва да представят фактури за изразходваното гориво. Ако имат документи за по-малък разход от средния, се възстановява акциз само за представеното изразходвано количество. Не се изплащат пари за гориво над определената средна разходна норма.

Възстановяването на акциза за горивата на земеделските производители се прилага от 2006 г. насам.

Елена МИХАЛЕВА