24
Сря, Апр
13 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Новата 82-километрова ограда като Берлинската стена

 

Над 2 000 са заловените от тукашни гранични полицаи през януари т. г. нелегални имигранти при опити да влязат незаконно в България. Основната част са хванати на „зелена граница“, а на ГКПП Капитан Андреево са спипани около стотина. Бежанците са предимно от Сирия, Пакистан и Афганистан. Очаква се със затопляне на времето през пролетта да се увеличи броят на нелегалните имигранти, които атакуват българо-турската граница.

Предстои между пунктовете Капитан Андреево и Лесово по границата с Турция да се изгради нова 82-километрова ограда. Според запознати тя ще е няколко метра по-висока, по-широка и добре вкопана в земята и по нищо няма да прилича на временно съоръжение. Затова цената й ще скочи до около 90 млн. лв., или 1 млн. лв. на километър, които ще се похарчат без търг. В цената на допълнителната ограда от МВР възнамерявали да включат и камери с възможности за нощно виждане, като така няма да е необходимо да се разполагат допълнителни постове по дължината на оградата. Успоредно на нея ще бъде построена и полоса, която ще позволи при засечен от камерите опит за нелегално преминаване на заграждението патрулите бързо да се придвижат.

Вечерен час пък бе въведен за бежанците от всички центрове за настаняване в страната – до 22,00 часа през лятото и до 20,00 часа през зимата. „Бежанците трябва да се контролират, ако трябва и ще ги преброяваме, не е срамно, защото ние трябва да имаме отчет на хората, които са в центровете. Някои от тях напускат, нови идват“, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. Той припомни, че същият вечерен час е бил наложен по време на стария му мандат начело на агенцията и изрази недоумение защо е бил отменен.
Една година ще бъде интеграционният период на получилите закрила чужденци, каза още Казаков. Той допълни, че това е отговорност не само на една институция, а на цялата държава и на неправителствените организации, като заяви, че голяма част от интеграцията в Европа е в ръцете на НПО-та.
СМ