24
Пет, Май
12 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Невръстното дете и майка му пътували от Франция за Сирия, връщат ги обратно. Екстрадират издирвания за тероризъм Фриц Жоашен

 

Бебе на джихадист задържаха на ГКПП Капитан Андреево. Момченцето на 1 г. и 4 м. било съпровождано от майка си. Двамата пътували от Франция за Сирия, където бащата живее и се сражава. Майката и синът й пристигнали на пункта на 13 януари. След проверка на документите се оказало, че малчуганът е пуснат за общодържавно издирване в шенгенската информационна система ШИС. Според френските социални служби детето било в риск. По разпореждане на съда в град Поатие от 17 декември 2014 г. се забранявало бебето да бъде изведено от родината му. Въпреки това родителката решава да вземе момченцето и да отиде при съпруга си. Стига обаче до ГКПП Капитан Андреево, където намеренията й са пресечени.

Тъй като ставало въпрос за дете на 1 г. и 4 м. граничните служители сигнализирали за случая директорът на дирекция „Социално подпомагане“-Свиленград Росица Христова. От Отдела за закрила на детето прибрали бебето и предприели мерки за неговата закрила до пристигане на представител на френските социални служби. Момченцето било отнето от майката, тъй като имало данни, че тя продължава да поддържа връзка с бащата джихадист, и върнато в родината му. Родителката също се прибрала обратно.

Това е вторият подобен случай за тази година на ГКПП Капитан Андреево. Припомняме, че в началото на януари на пункта бе заловен 29-годишният Фриц Жули Жоашен, отвлякъл собствения си син. В последствие стана ясно, че той е заподозрян и в съучастие с братята Куаши, които извършиха жестокия терористичен акт в центъра на Париж. Тази седмица Съдът в Хасково взе решение мъжът да бъде екстрадиран. Пред магистратите Жоли също бе категоричен, че иска да се върне в родината си. Той за пореден път заяви, че е невинен и няма нищо общо с терористични клетки. По данни на служебния му адвокат в България семейството на Фриц вече е наело защитник за предстоящото дело в Париж. По тамошното превораздаване максималната присъда за престъплението, в което е обвинен Жоли - участие в организирана престъпна група, занимаваща се с подготовка на терористични актове, е 10 години затвор. Жоашен ще бъде предаден на френските власти до 10 дни. Най-напред трябва съдебното решение да бъде изпратено във Върховна касационна прокуратура и Министерство на превосъдието, които имат ангажимент по предаването на Фриц Жоли.

СМ