17
Сря, Юли
8 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Николай Тодоров ще получи парично обезщетение за незаконно повдигнато обвинение

Парично обезщетение от Прокуратурата на Република България ще получи служителят от жп гара Свиленград Николай Тодоров. Държавата е задължена да изплати на Тодоров компенсации за причинените морални страдания в размер на 4 500 лева плюс лихвите върху тази сума от 2009 година насам. Решението на Пловдивския окръжен съд не е обжалвано пред по-горна инстанция, като срокът за протест изтече.

Както „Старият мост“ пръв писа, Пловдивският районен съд постанови на Тодоров да бъде изплатено обезщетение в размер на 4 500 лв. без лихвите. Прокуратурата протестира решението на по-горната инстанция. Адвокатът на Тодоров също подаде възражение, тъй като прецени, че присъдената сума е ниска. Апелативните съдии потвърдиха решението на колегите си от Районния съд и го оставиха в сила.

Николай Тодоров бе един от шестимата жепейци и полицаи, срещу които след дълго разследване в началото на 2009 г. от страна на Пловдивската военна прокуратура бе повдигнато обвинение за кражба на 53 плазмени телевизора от влакова композиция на жп гара Свиленград. Районният съд върна обаче делото за отстраняване на допуснати нередности в обвинителния акт. Съобщено бе, че е направено допълнително разследване и прокуратурата внесе нов обвинителен акт, но вече с петима обвиняеми, без Николай Тодоров. Това му даде повод да подаде искова молба срещу Прокуратурата на Република България за незаконно повдигане на обвинение и претърпени в резултат на това неимуществени вреди.

Делото срещу останалите петима се точи до края на 2012 г., когато всички те бяха оправдани след изслушването на 49 свидетели и 5 вещи лица.

На 30 януари в Харманли процесът срещу жепейците тръгна отново. Както „Старият мост“ писа, Върховният касационен съд по инициатива на бившия главен прокурор Борис Велчев върна за ново разглеждане делото срещу петимата, обвинени и оневинени за кражба на плазмени телевизори, след като оправдателната на Добромир Радев, Николай Димитров Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов, бе отменена.

Мотивите на ВКС за възобновяване на прословутото дело бяха, че са допуснати съществени процесуални решения, не са събрани нужните доказателства и др. Всички местни съдии от Свиленград си дадоха отвод, затова делото трябваше се гледа в Харманли. Там обаче съдия Юлия Станковска, която е и председател на Районния съд, реши, че въпросът е от компетенциите на специализирания съд и прокуратурата, които да преценят дали има наличие на организирана престъпна група при извършване на престъплението. Преквалифицирането по този член от Наказателния кодекс изискваше по-високо наказание. Прокуратурата протестира решението на съда пред по-горна инстанция и делото отново бе върнато в Свиленград и разпределено на съдия Дучева от тукашния районен съд. От своя страна тя отново препрати обвинителния акт в прокуратурата поради редица съществени процесуални нарушения. Държавното обвинение пък обжалва в Окръжен съд – Хасково. Очаква се решението на областните магистрати.

СМ