04
Чет, Юни
17 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Образувано е следствено дело за хулиганство

Граничният полицай Яни Атанасов, който в началото на юни бе задържан за стрелба посред бял ден със законно притежаван газов пистолет в свиленградския квартал „Изгрев“, е уволнен дисциплинарно, след като вътрешната проверка срещу него приключи.

Отделно Районна прокуратура – Свиленград е образувала срещу бившия граничен служител дело по чл. 325 от Наказателния кодекс за грубо нарушаване на обществения ред и явно неуважение към обществото, т. е. проява на хулиганство. Санкцията за такова провинение е до 2 години лишаване от свобода или пробация или обществено порицание.

Както „Старият мост“ пръв писа, 27-годишният Атанасов бе задържан за 24 часа , задето стрелял с газов пистолет във въздуха. Сигналът за случилото се е подала жителка на града, която съобщила, че от блок в свиленградския кв. "Изток" на 5 юни следобед е произведен изстрел. Граничният полицай е гърмял, за да сплаши играещите и вдигащи шум около блока му деца, които му пречели да спи.
Пристигналият на място автопатрул установил, че стрелялият е граничен полицай от ГКПП Капитан Андреево. Той не бил на работа. Изстрела е произвел със законно притежаван газов пистолет "ZORAKI". Пробите не са отчели наличие на алкохол в кръвта на служителя.
Според граничаря изстрелът бил произведен случайно.
Според съседи граничният полицай на няколко пъти крещял на децата пред блока да пазят тишина или да идат да играят другаде. След като се показал за пореден път на терасата си, служителят гръмнал във въздуха, за да сплаши малчуганите. Децата наистина са разбягали, а притеснени родители най-вероятно са подали сигнала до полицията, твърдят хората от квартала.

СМ