25
Пет, Юни
16 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

47 бегълци са се удавили в Марица

574 души са осъдени за нелегално преминаване и превеждане през границата, сочи отчетът на Районна прокуратура – Свиленград за изминалата 2011 година. 75 от тях са получили наказания по чл. 280 от Наказателния кодекс – за каналджийство. С условни присъди са 540 души, 22-ма са с ефективни, а на 12 е наложена пробация.

За сравнение през 2010 г. прокуратурата отчита 409 дела са за нарушения на граничния режим – по чл. 279 и 280 от НК /нелегално преминаване на границата, трафик на хора, фалшиви документи/.

През 2011 г. са се удавили 47 бегълци от Африка и Азия в река Марица при опит да преминат нелегално българо-турската граница край Одрин, съобщи валията Гьокхан Сьозер. Той посочи, че борбата срещу нелегалния трафик на хора към Европа, голяма част от който минава през границите на Турция с България и Гърция, представлява много сериозен проблем. Хиляди имигранти от африканските и азиатските държави поради икономическите несгоди и войните се опитват да бягат нелегално през границите с надежда да намерят по-добър живот в европейските държави, но понякога тези надежди завършват трагично във водите на река Марица, каза одринският управител. Той добави, че в последно време са засилени още повече мерките срещу бегълците и трафикантите.
22 500 нелегални имигранти са били заловени през 2011 година от турските власти по сигурността в Одринска област. Това е два пъти повече в сравнение с 2010 г. Преобладаващата част са от африканските държави, Сомалия, Палестина и Ирак.


СМ