Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

От 1 юни Гранична полиция съставя актовете. Най-малко с по 5 000 лв. ще бъдат санкционирани нарушителите

Поредните три камиона с отпадъци от Гърция спряха гранични служители на ГКПП Капитан Петко войвода в събота. Тировете били пълни със стърготини от металната част на автомобилни гуми. Водачите им обаче не притежавали необходимата нотификация, която се изисква при превозването на смет.

На два от камионите началникът на ГКПП Капитан Петко войвода Васил Игнатов е съставил актове за нарушение. За третия камион екип на РИОСВ ще трябва да даде становището си дали отпадъкът в него е скрап, както пише в документите му.

Гранична полиция има право да съставя актове за подобни нарушения от 1 юни, когато влязоха в сила измененията в Закона за управление на отпадъците. Съгласно промените според чл. 118 А нарушенията се установяват с акт на съответния компетентен орган по чл. 94 А – длъжностни лица от Държавна автомобилна администрация, железопътна и морска администрация, главна дирекция „Гранична полиция“ и главна дирекция „Охранителна полиция“. Така граничните полицаи вече установяват нарушения по чл. 108, който третира незаконното управление на отпадъците в рамките на общността, т. е. на вътрешните граници на страната. Контролът на външните граници се извършва от митничарите.

При установяване превоз на отпадъци без нотификация началникът на ГКПП Капитан Петко войвода трябва да уведоми по каналния ред чрез Регионална дирекция „Гранична полиция“-Смолян Министерството на околната среда и водите. След това екоминистърът трябва да се произнесе дали камионите със смет да се върнат обратно или да се пропуснат в страната. Екоминистърът издава и наказателните постановления по съставените актове, като определя и размера на глобата. Предвидените в закона санкции са от 10 000 до 50 000 лв. за фирми и от 5 000 до 25 000 лв. за физически лица.

СМ