21
Вт, Май
22 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Германският вътрешен министър Нанси Фезер заяви, че страната й твърдо стои зад пълноправното членство на България в Шенген. Изявлението й бе направено на брифинг днес на ГКПП Капитан Андреево.

По време на посещението на Нанси Фезер на граничния пункт заедно с българския си колега Калин Стоянов стана ясно, че ФРОНТЕКС изпраща служители на летище София в помощ на българската гранична служба.

Към този момент миграционният натиск е много слаб, съобщи министър Стоянов. От началото на годината са предотвратени над 7 000 опити за незаконно преминаване на българо-турската граница на граждани на трети страни. През същия период на миналата година случаите са били 27 000, подчерта той.

На брифинга българският вътрешен министър Калин Стоянов поздрави службите, които са стигнали до най- високите етажи на властта в разследването за контрабанда, но определи като тежка репутационна щета, замесването на името на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев в скандала. „Тук е мястото да поздравя ДАНС, Прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията. Това са институциите, които през последните месеци, а може би повече от година, бяха остро критикувани, но с тази тяхна операция те доказаха, че могат да работят в перфектен синхрон и да стигнат до най-високите етажи на властта“, заяви министър Калин Стоянов.