18
Чет, Апр
23 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Ханс Лейтенс заяви подкрепата си за влизане на България към сухопътния Шенген

На работно посещение в България пристигна изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана/Фронтекс/ Ханс Лейтенс. Днес той посети ГКПП Капитан Андреево заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Двамата разгледаха Координационния център, проследиха паспортния контрол и работата на трасе.

След това направиха и изявление пред медиите. Ханс Лейтенс заяви удовлетвореността си от работата на МП “Капитан Андреево”. Пунктът е важен не само за страната Ви, но и за целия Европейски съюз, заяви той. По думите му още служители на Фронтекс ще подкрепят българските си колеги по границата, ще се отпусне и допълнителна техника. Той изрази пълната си подкрепа за влизане на България към сухопътния Шенген до края на тази календарна година. “България е много важен партньор за нас. Без България не можем да пазим външните граници на Европейския съюз”, каза още Ханс Лейтенс.

Министър Калин Стоянов сподели, че е получена висока оценка за постигнатите резултати по линия на нелегалната миграция. Постигнат е спад с близо 70 % на нелегалните на българо-турската граница, подчерта министърът. Той заяви, че е бил обсъден въпросът за работата на граничните служители, като оценката е изключително висока. Има малко случаи на използване на сила от страна на униформени, при което били взети незабавни мерки – дисциплинарни и наказателни.”Хубавото е, че в сравнение с 2021 и 2022 г. през 2023 г. тези случаи са изключително рядко. Непрекъснато се провеждат обучения с изпълнителния и ръководния състав с цел максимално ограничаване на случаите на неправомерно използване на сила. От момента, в който ние сме поели ръководството на Министерството на вътрешните работи тези случаи са 5”, заяви Калин Стоянов.

По-късно двамата заминаха за Болярово, за да присъстват на церемонията по откриването на граничното полицейско управление там. Както „Старият мост“ писа, преди две години част от граничните полицейски управления по границите с Турция и Сърбия бяха закрити. Сега те се възобновяват, като мярката е стъпка към присъединяването на страната към сухопътния Шенген. В началото на март всички български граници ще бъдат готови с разделянето на пътните потоци на Шенгенски и на такива, които подлежат на граничен контрол. Ще се подсилят звената така, както са били и ще  се възстанови числеността на служителите, които са били преди 2 години там.