22
Чет, Фев
27 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Над четири са опитите на трафик на стоки с двойна употреба, които са засечени на ГКПП Капитан Андреево през последния месец. Става въпрос за електронни компоненти, които са били предназначени по документи за Иран .

Това  заяви финансовият министър Асен Василев, след среща на пункта с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес. Именно стоките с двойна употреба, които се транзитират през страната ни  бяха  причина за среща на двамата на границата с Турция.

Капитан Андреево е един от основните коридори, по които тези стоки се  транспортират към трети страни . По думите на Асен Василев визитата на еврокомисаря, е по повод доста сигнали от Европа свързани с изпълнението на санкциите и движението на стоки с двойна употреба.  Освен стоки, страната ни стриктно следи и за нелегалните финансови потоци, чрез пренасянето на пари в брой през граница. Асен Василев съобщи, че само за тази година са конфискувани  над 26 милиона лева. Василев призова  за по- добър обмен на информация на европейско ниво, за да може  трафикът на стоките, които са с двойно предназначение, но са  с изрядни митнически документи, да бъде проследяван.

Източник: haskovo.live