13
Съб, Юли
19 Нови статии

Други
Инструменти
Шрифт

Носителят на най-високата титла – грандмайстор, и на най-високия – 10-и дан, във Винг Чун Кийт Керншпехт направи демонстрация на ръкопашни техники в Свиленград. Деца от тукашните клубове по бойни изкуства и любители на спорта напълниха салона на кино „Тракия“, където се състоя събитието, за да видят какво ще покаже световноизвестният майстор.

Началото на Винг Чун е дадено от една монахиня от будистки манастир, която е побеждавала всички мъже по нейно време, дръзнали да се бият с нея, разказа Керншпехт.

Тази монахиня не е имала голяма физическа сила и е трябвало да инвестира в слабостта си и да я използва, за да не бъде ударена, допълни той. Майсторът показа традиционния начин, по който се тренира Винг Чун, упражнения за концентрация, медитация и вътрешна сила, как трябва да се развива осезанието и чувствителността на ръцете, гърба, гърдите и краката и т. н. Защитите във Винг Чун са много меки, не изискват физическа сила, докато нападенията са твърди, подчерта немецът. В момента под негово ръководство тренират над 50 000 души от целия свят. Керншпехт има над 100 публикации, бил е инструктор на специалните части на ФБР. Той има и 6-и дан по айкидо, 3-ти дан по карате и 2-ри дан по джудо.

В Свиленград гостува и Виктор Готиерес, национален треньор на Португалия и Испания, както и Оливър Кьониг, национален треньор на Австрия, Чехия и Словакия. Двамата имат 7-и дан по Винг Чун и партнираха на грандмайстора в демонстрациите.

Кийт Керншпехт е удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ на Пловдивския университет и е почетен професор на Националната спортна академия /НСА/. Посещението му в Свиленград бе организирано от ректора на НСА проф. Димитров, проф. Веселин Маргаритов от Пловдивския университет и от кмета инж. Георги Манолов.

Елена МИХАЛЕВА