Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Заместник-областният управител на област Хасково Виолета Желева свика Областния кризисен щаб за борба с Ковид-19 във връзка с усложняващата се противоепидемична обстановка в страната.

На заседанието присъстваха представители на здравните институции от региона и други държавни структури. Бяха поканени и представители на общините от областта.

На срещата бе обсъден контролът, който ще се осъществява по време на обществените мероприятия по повод предстоящите празници в част от общините на територията на региона. Представителите на общинските администрации казаха, че са редуцирали празничните си програми и повечето събития ще бъдат на открито. От РЗИ-Хасково поискаха да бъде засилен контролът за спазване на въведените противоепидемични мерки предимно в тържища, пазари, градския и междуградския транспорт. Заместник-областният управител на област Хасково Виолета Желева и директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова предложиха представителите на общините да подават информация за рискови обекти, които да бъдат проверявани съвместно от служители на здравната инспекция, ОДМВР и ОДБХ.

Кметът на община Харманли Мария Киркова постави въпроса за бежанския лагер от открит тип. Тя каза, че особено притеснително е придвижването на големи групи мигранти в града, които не спазват противоепидемичните мерки. Със засилването на бежанския поток и покачването на заболеваемостта е необходимо да се предприемат мерки с цел превенция на населението от разпространение на коронавирусната инфекция. Заместник-областният управител на област Хасково Виолета Желева предложи да се инициира среща с представители на Държавната агенция за бежанците, където да се постави темата и да се дискутират последващи мерки.

На заседанието бяха обсъдени още обстановката и равнището на заболеваемостта в областта. Изпълнителният директор на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов отново подчерта ниската възрастова граница на пациентите с Ковид-19. Той уточни, че средната възраст на приетите лица в болничното заведение е между 40 и 50 години. Над 90% от разкритите легла в МБАЛ-Хасково са заети, като пет от шестте разкрити легла в Детско отделение вече са заети, коментира още д-р Гелов.