27
Пет, Май
24 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Рекорден брой новозаболели в Свиленград и Любимец, болницата препълнена с пациенти, чака се ред за прием. Нови 23-ма установени с КОВИД само за последното денонощие. Апарат за PCR-тестове вече е монтиран в поликлиниката

Очакваната трета вълна на коронавирусната инфекция връхлетя с пълна сила и населението в общините Свиленград и Любимец. Данните от Областния кризисен щаб сочат, че броят на новозаболелите бележи рекордни стойности от началото на пандемията досега.

За периода от 1-ви до 18-и март включително с КОВИД-19 са диагностицирани 157 жители на Свиленград. Най-много са установените с коварното заболяване на 12-и март – 22-ма, на 17-и март – 20. Своеобразен връх бележат отчетените стойности за 18 март – 23.

Заболелите в Любимец за същия отрязък от време са 90.

Сред заразените са фелдшер от филиала на Бърза помощ в Свиленград, учител в детска градина в с. Малко Градище и ученик в СУ „Желязко Терпешев“ в Любимец, преподавател в ОУ „Христо Ботев“ - с. Левка.

„Вече изнемогвам – всеки ден от сутрин до вечер пиша предписания за карантиниране и обикалям пеша по целия град да ги връчвам. Колегата пък ходи с колата по селата със същата задача“, сподели д-р Велина Мавродиева, главен инспектор в РЗИ – Хасково.

В Многопрофилната болница за активно лечение в Свиленград всичките 50 легла, определени за настаняване на болни от COVID-19, са заети. За последната седмица са приети 32-ма души, оздравели и изписани са 29, 6 са починали, съобщиха за „Старият мост“ от здравното заведение.

„Много е натоварено, има списък на чакащите да бъдат настанени в стационара. Но първо трябва да бъде изписан някой, за да се освободи място за друг, а самото лечение продължава минимум 10 дни – сподели управителят на МБАЛ – Свиленград д-р Димитър Ермов. - Сред пациентите има такива в тежко състояние, на различна възраст.“

Според д-р Ермов една от причините за повишената заболеваемост от коронавирус е разхлабването на противоепидемичните мерки. „Бум“ на новозаболелите имаше след празниците 3-ти март и 8-и март, посочи той.

„Голяма част от хората не вярват, че има такъв вирус и положението е изключително сериозно, и не спазват ограниченията. А основното трябва да е самодисциплината и, щом се налага, временно отново да се затворят обектите, където се събират повече хора“, подчерта лекарят.

Обещаният преди няколко месеца от здравния министър Костадин Ангелов апарат за PCR-тестове вече е доставен безвъзмездно на тукашната болница. Той е базиран в местната поликлиника. Предстои обучение на персонала за работа с него и административни процедури – издаване на разрешително, на лиценз и пр. Тестове с апарата, който е южнокорейско производство, най-вероятно ще се извършват от началото на м. април т. г.

„Изградихме Интернет мрежата и резултатите от изследванията всеки ще може да си провери по електронен път“, сподели д-р Димитър Ермов.

Очаква се от понеделник в цяла България да бъде въведен локдаун срещу разпространението на коронавирусната инфекция. Той нямa дa бъдe cъпрoвoдeн c тoтaлнa блoкaдa нa грaдoвeтe, кaктo бeшe прeди eднa гoдинa при първото голямо блокиране на страната, увери доц Ангел Кунчев, главен здравен инспектор на страната и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. „Не се обсъжда ограничаването на движението между населените места, защото се видя, че това не работи. Основното, което целим, е да избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти", добави д-р Кунчев.

СМ