17
Пон, Юни
25 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Малек Хусейн избран за водач на организацията в Свиленград

Малек Хусейн е новият председател на общинската организация на ДПС в Свиленград. Той смени на поста дългогодишния лидер на Догановата партия тук Велин Вълков. Това стана на общинска конференция, която се проведе миналата седмица, на която присъстваха около 40 членове на политическата формация от общината. Гост на форума бе депутатът от Хасковския избирателен район Гюнер Сербест.

Малек Хусейн бе избран единодушно с явно гласуване по предложение на областното ръководство, обявено от досегашния лидер. Велин Вълков пък остава почетен председател на организацията, която ръководи в продължение на 19 години от създаването й досега. „Необходими са нови лица в ръководството, защото политиката изхабява хората – обясни пред „Старият мост“ мотивите за смяната Вълков. - Аз обаче пак ще помагам, с каквото мога.“

 Присъстващите на конференцията гласуваха и за нов управителен съвет. В него, освен Хусейн, влизат зам.-председателят Манол Янчев, Атанас Кърчев, Росен Солаков и Александър Юсниев. Избрани бяха и 9 делегати за предстоящата областна конференция на партията.

Пред нас стои задачата да увеличим своя електорат и непрекъснато да поддържаме връзка с него. Искаме да променим досегашната масова практика щом дойдат изборите да се вади сергията и дасе пазаруват избиратели – сподели новоизбраният председател на ДПС в Свиленград Малек Хусейн. - В момента имаме около 150 регистрирани членове, а 60 от тях приехме след последните парламентарни избори. Предвиждаме да да изградим нови структури по селата и 5 клуба в града. Вече имаме такъв в ромската махала. Необходимо е да акцентираме върху организационния живот, да се правят събрания, на които да се обсъждат проблемите в общината. Освен това, ще обсъждаме с нашите двама общински съветници предварително дневния ред на ОбС, за да сме сигурни, че с гласуването си те защитават интересите на хората от Свиленград. Освен това, че искаме от тях отчет за свършеното, досега нямахме никаква информация.

Запитан с кои политически сили ще работи организацията занапред тук, новият лидер отговори: „ДПС е центристка партия и ние на местно ниво ще работим с всички, чиито възгледи съвпадат с нашите. Дори с Атака.“

Според Хусейн незаконният паметник на турския воин в Славяново и създаването на Мюсюлман-демократически съюз е чиста провокация спрямо българите. „Една такава партия няма място не само в България, но и в мюсюлманска държава. Това доказва колко е необходимо ДПС за запазването на етническия мир. Колкото до паметника – това е подигравка, все едно евреите да издигнат мемориал на Хитлер“, допълни той.

 

Малек Хусейн е 49 годишен, роден е в гр. Тартус, Сирия. Завършил е математическа гимназия в Дамаск, след което е изпратен да следва в България. Завършил е МЕИ – София, специалност „Автоматизация на производството“. Още като студент сключва брак с българка, свиленградчанка. След дипломирането си се връща в Сирия, но в края на 1990 г. се установява в Свиленград. Развива частен бизнес – търговия, строителство, митническо агентство е др.

Досега изобщо не е членувал в политически партии. В ДПС е от тази година.