22
Пон, Юли
41 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Родената в Свиленград художничка Мара Латева е сред участниците в деветото издание на Националния пленер „Нарисувани усещания“.

Зрителите ще видят творбите на изложбата в Арт галерията на 24 септември.

Успоредно с участието си в пленера Латева подрежда камерна изложба в ивайловградското село Хухла, където започва културният фестивал „Мистериите на Хухла“, тази година посветен на 110 г. от разорението на тракийските българи. Гостуването й там по покана на инициативния комитет е в памет на нейните баба и дядо, бежанци в трагичната 1913 г., които се заселват в с. Сива река.

В Хухла тя показва картини, вдъхновени от тракийски светилища в Източните Родопи, от тайните на древни истории и красотата на заобикалящия ни свят. Възпитаничка на свиленградската гимназия „Д-р Петър Берон“, Мара Латева е завършила Великотърновския университет „ Св.св. Кирил и Методий“, специалност скулптура. Показвала е свои творби у нас, в Унгария, САЩ, Великобритания.

Самостоятелни изложби е уреждала в България, Австрия, Турция, активно е участвала в пленери в Европа . Нейни картини и пластики са притежание на колекции в много страни. Основава собствена художествена галерия за скулптура, живопис и графика. Преподава изобразително изкуство на малки и големи.

През месец май тази година Латева подари своя картина на СУ „Д-р Петър Берон“ по повод 100-годишният юбилей на училището, припомня „Старият мост“.

СМ