14
Нед, Апр
13 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Четиримата трафиканти, заловени за подпомагане на 24 нелегални афганистанци, бяха пуснати на свобода, след като прекараха 72 часа зад решетките.

И на четиримата свиленградската прокуратура наложи парични гаранции в размер от 2 000 до 5 000 лева и забрана да напускат страната.

Двама от обвиняемите са 22 – годишните свиленградчани С. К. и Д. К. Първият от тях е осъждан за дребни престъпления, а вторият е с чисто съдебно минало, казаха от прокуратурата. Другите двама обвиняеми – Д. А. на 23 г. от София и С. Д. на 52 г. от Ямболско, също не били осъждани.

На 25 февруари 2021 г. в свиленградското село Генералово служители на Гранично полицейско управление – Ново село, спипаха група от 24 граждани на Афганистан – мъже, между които имало шест малолетни и непълнолетни деца, за което „Старият мост“ писа. Чужденците били настанени в къща в селото.  Незабавно били извършени разследващи действия под надзора на прокуратурата в Свиленград. Няколко часа по-късно било установено, че свиленградчаните С.К. и Д.К са осигурявали храна и вода на чужденците, а другите двама трафиканти трябвало да ги транспортират с автомобили до гр. София.  Гражданите на Афганистан са били прекарани нелегално през границата от каналджия, на когото платили между 3 000 и 5 000 евро за всеки един от тях.

. Разследването установило още, че къщата, която е в покрайнините на с. Генералово, не била обитаема, тъй като собственикът й се намирал чужбина. По тази причина срещу него няма повдигнато обвинение, казаха от прокуратурата. СМ