05
Пон, Дек
20 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Прокуратурата в Свиленград внесе в съда обвинителен акт срещу мнимата брокерка, завлякла с над 500 бона земеделски производители

От 3 до 10 години затвор и конфискация до една втора от имуществото очакват измамничка, завлякла местни земеделски производители с над 500 бона. 29-годишната Лили Божинова от хасковското село Узунджово е предадена на съд и заради това, че на 15.08.2018 г. и на 20.08.2018 г. взела общо 3 500 лева от неин познат, като му обещала, че ще му ги върне, но това така и не се случило. Прокуратурата в Свиленград внесе обвинителния акт срещу Божинова на 15 май.

Както „Старият мост“ пръв писа преди повече от година, от 7 декември 2015 г. до 4 декември 2017 г. ловката измамничка успяла да присвои от семейството на Д. Н. общо 506 914,60 лева чрез фиктивни сделки със земеделски земи. По делото е установено, че фермерите обработвали земя в района на община Свиленград. Обвиняемата се свързала с тях, представила им се за брокер на недвижими имоти и им казала, че познава собственици на земи в землището на с. Маточина, които живеят в друг град и искат да ги продадат. Съпрузите и обвиняемата се срещнали с тях, при което бил оформен договор за продажба. Така Божинова спечелила доверието на семейството и те се разбрали тя да продължи да им търси ниви в района, които те да купят. Измамничката трябвало да оформя всички документи и предварителни договори за покупко-продажбата, свързани с изповядването на сделките. Тя поискала от земеделските производители да ѝ изпращат пари, за да плаща на продавачите, с които следвало да сключва предварителни договори за въпросните ниви.

Така в горепосочения период, от пострадалите към сметки на Божинова били извършени общо 157 парични превода и две плащания на ръка на обща стойност 506 914, 60 лева. Когато купувачите питали кога ще им предаде документите за купените земи, тя отлагала срещите им. Изпращала им записи на заповед, представила списък на собственици, които уж продавали земите си, както и фиктивни договори, за да поддържа заблуждение и те да продължат да ѝ превеждат различни суми. През декември 2017 г. земеделските производители спрели да ѝ изпращат пари, като поискали да представи договорите и да влязат във владение на земите, които са платили. В продължение на близо две години от последния превод обвиняемата обещавала, че ще финализират сделките и уточнят всичко по между си, но това не се е случило, след което бил подаден сигнал в полицията. По делото е установено, че Божинова на два пъти взела и пари на заем от свой познат в размер на общо 3 500 лева, които не му е върнала.

В хода на разследването е представен списък, който обвиняемата била предала на пострадалите, с имената на наследници на земеделски земи в района на с. Маточина, за да им потвърди за извършвани сделки за продажба. Те са били издирени и разпитани и всички отричат да познават обвиняемата, да са водели разговори или преговаряли с нея за продажбата на ниви, като някои от тях ги били продали или отдали под аренда още преди 2015 г. По делото са разпитани свидетели, приложени справки, писма от банкови институции, заключения на вещи лица по назначени експертизи и др. До момента парите не са възстановени на пострадалите лица.

Спрямо Лили Божинова е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и към настоящия момент тя се намира в затвора.

СМ