12
Пет, Апр
16 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Свиленградчанинът Красимир Димов – Бойса бе осъден на 2 г. условно с 3 г. изпитателен срок заради кражба в големи размерим, съобщава haskovo.info. Процесът срещу него се гледа от Свиленградския районен съд, а решението не подлежи на обжалване или протест. Присъдата е след споразумение с Прокуратурата.

Бойса бе задържан през 2018 г. по време на масирана акция от страна на служители на РД „Гранична полиция“- Елхово и Смолян и ОДМВР-Хасково по противодействие на опити за незаконна миграция през българо-гръцката и българо-турската граници, установяване на чужди граждани, незаконно пребиваващи в граничната зона на област Хасково. Докато траела акцията органите на реда се натъкнали на доказателства за кражба на трактор. Както „Старият мост“ пръв и единствен писа тогава, скъпоструващият японски трактор „Кубота“ бе задигнат по тъмни доби от нива край село Студена. Наглата кражба, станала на 28-и август 2018 г. посред нощ, е от най-бруталните през последните години, казаха разследващи тук. Почти новата земеделска машина, чиято стойност надхвърля 85 хил. лева, е извършвала обработка на площите през деня, а през нощта е била оставена заключена на нивата. Неин собственик е софийска фирма „Био Сакар“, чиято производствена база е в съседното село Левка, а в с. Студена отглежда трайни насаждения. Когато на сутринта трактористът установил липсата на „Кубота“-та, не могъл да повярва на очите си. Веднага уведомил управителя, а той – полицията.

След три дни полицаите откриват трактора в стопанска постройка в Тополовград. Крадците се опитали да го прекарат по планински път в Сакар през Вишеград, но попаднали на тесен участък. Принудили се да откачат и изоставят дисковата брана и да поемат за Тополовград през с. Планиново. Запознати твърдят, че кражбата е била предварително планирана и добре подготвена. Частни видеокамери успели да заснемат два джипа, които ескортирали плячката, а от полицията вече били по следите на престъпниците.

Първоначално Бойса бе задържан за 72 часа, а след изтичането им - пуснат под парична гаранция от 1 500 лева.

СМ