Крими
Инструменти
Шрифт

Окръжният съд в Хасково промени наказанието на Петя Петрова от 2,8 г. условно в ефективно

2,8 г. ще лежи в затвора свиленградчанката Петя Петрова, реши Окръжен съд-Хасково в края на миналата седмица. Причината е измама на бензиностанция с 39 097 лева. Преди това нашенката има още две присъди, наложени й от съдилищата в Харманли и Пловдив, за измами на обща стойност 39 254 лева. Наказанието идва след протест на решението на първа инстанция от страна на прокуратурата и влиза в сила веднага. То не подлежи на обжалване.

В мотивите си съдия Стратимир Димитров посочва: „Значителността на вредните последици от общата престъпна дейност и механизмът на извършените деяния чрез възбуждане и поддържане на заблуда при условията на продължавана престъпна дейност, наличието на квалифициращи деянията обстоятелства, сочат, че конкретната степен на обществена опасност на последното деяние, и обусловената от него и на дееца, е завишена. Поради това целите на наказанието ще бъдат постигнати като подсъдимата бъде изолирана от обществото, а ефективното изтърпяване на наложеното наказание ще спомогне за поправянето и превъзпитанието на подсъдимата в насока да зачита собствеността на гражданите“.

Както „Старият мост“ писа, на първа инстанция съдия Христо Георчев даде на Петрова 2,8 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, тъй като тя се призна за виновна в това, че завлякла бензиностанция „Пи ЕМ ОИЛ“ с 39 097 лв. Законът в такъв случай предвижда по-ниска присъда. По време на процеса на 25 юли стана ясно, че преди това нашенката била още два пъти осъждана заради други измами – на 2,4 г. условно и 2 г. условно с по 5-годишен изпитателен срок. Присъдите й бяха кумулирани и така тя получи най-високата от тях. Освен това Петрова трябва да върне на собственика на бензиностанцията присвоените 39 097 лева.

Още по темата четете във в. "Старият мост". Търсете новия брой днес по магазините, а утре и в "Lafka"