Крими
Инструменти
Шрифт

По 8 месеца зад решетките ще лежат свиленградчаните Лилян Гудев и Ангел Иванов

Двама неправоспособни водачи са осъдени на затвор по незабавни производства на Районна прокуратура - Свиленград на 28 септември. По 8 месеца ще ще лежат зад решетките нашенците Лилян Гудев и Ангел Иванов.

Те са санкционирани и с по 400 лв. глоба. Ефективното наказание е заради това, че са управлявали моторно превозно средство без съответното свидетелство за правоуправление и в едногодишния срок от наказването им за същото по административен ред – престъпление по чл. 343/в/, ал.2 от Наказателния кодекс. Районният съд одобри постигнатото трудно споразумение между нарушителите и прокуратурата.

Официално присъдите на двамата са за шофирането без книжки, но под сурдинка се знае, че двамата са от престъпния контингент тук. Известно е, че са трафиканти и имат множество условни присъди за различни нарушения на закона. На 25 септември 2016 г. в землището на с. Райкова могила, община Свиленград, патрул на „Гранична полиция“ спрял за проверка лек автомобил, марка БМВ, управляван от 29-годишния Ангел Иванов.

Установено е, че той е неправоспособен водач, като едновременно с това имал и наложени административни наказания и влезли в сила наказателни постановления за управление на автомобил без съответното свидетелство. До момента Ангел е осъждан 11 пъти, като пет от присъдите са за шофиране като неправоспособен водач, а останалите за кражби и контрабанда на стоки. На същата дата при друга проверка на патрул на „Гранична полиция“ в землището пак на Райкова могила бил установен да шофира, без да притежава свидетелство за управление, и Лилян Гудев, на 33 г. Той карал лек автомобил „Мерцедес“.

До момента Лилян е осъждан 9 пъти за различни престъпления – управление на моторно превозно средство без да притежава свидетелство за това, държане на високорискови наркотични вещества и каналджийство. Последното си наказание „лишаване от свобода” е изтърпял на 8 април 2016 г., когато е бил освободен от затвора. Първоначално на 25 септември двамата са били задържани за 72 часа по прокурорско разпореждане. На 28-ми, след прочитането на присъдата, която е окончателна и не подлежи на обжалване, са върнати в ареста с наложена от съда постоянна мярка „задържане под стража“. Оттам ще бъдат прехвърлени в затворническо общежитие от затворен тип, където ще изтърпят наказанието си.

СМ