21
Вт, Май
27 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт
Над 20 метални панела, тежащи близо 2 тона, изчезнаха яко дим, полицията претърсва околните села
 
Неизвестни засега апаши задигнаха елементи от все още изграждащата се телена ограда по границата с Турция. Золумът е извършен между свиленградските села Маточина и Варник.
Отмъкнати са над 20 панела, всеки с размери 4 м на 70 см и тегло 80 кг. Панелите са поцинковани, изработени от метални рамки, на които е опъната мрежа. Смущаващото е, че наглата кражба е станала в държавен обект, а районът е силно охраняван. Там непрекъснато има гранични патрули, които разполагат с интегрирана система за наблюдение, с камери и уреди за нощно виждане.
По случая в РПУ-Свиленград е образувано дознание срещу неизвестен извършител. От полицията са предприели активни издирвателни действия и обиски в района. Претърсват се къщи и стопански постройки в селата Маточина, Михалич, Варник, Щит, Сладун, Пашово. Панелите са идеални за изграждане на ограждения за животни, казаха запознати. Затова една от версиите е, че местни са ги отмъкнали, за да ги използват в стопанството си. Съвсем възможно е двама души на ръце да вдигнат и да натоварят 80-килограмовите сегменти и да гфи откарат, казаха разследващи. Засега няма информация дали униформените са открили откраднатите елементи.
При проверките си на място полицаите са установили, че не обекта работят четири фирми подизпълнители. Панелите се съхраняват общо накуп и много е възможно и вътрешен човек да се е възползвал или пък отчетността да не е на ниво, гласи друга версия.
Само преди две седмици областният управител на Хасково Станислав Дечев и зам.-министърът на МВР Филип Гунев направиха пълен обход на възпрепятстващото защитно съоръжение по границата с Турция. Официалното съобщение бе, че оградата е построена на 90 %. Тогава бе оповестено, че по трасето от 33 км от Капитан Андреево до Маточина се правят последните довършителни работи и до две седмици оградата ще бъде напълно завършена.
Първата копка на съоръжението бе направена лично от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова през юли м. г. Тогава Бъчварова обяви, че оградата ще е готова за 4 месеца. Изграждането й само в участъка от Капитан Андреево до с. Маточина струва над 20 млн. лв., отделно пътят, който я обслужва, е на стойност 4 млн. лв. За изпълнението са сключени договори с Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" София за изпълнение на част "Пътна" и с ЕТ "Металик-Иван Михайлов" Пловдив за част "Конструктивна".
СМ