21
Пет, Юни
20 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Кримиконтингентът масово се е преориентирал към незаконната дейност

Каналджийството придобива все по-големи размери и се е превърнало в мощен печеливш бизнес. През последните месеци този вид незаконна дейност в Свиленградско процъфтява. Нашенци се възползват от бежанския наплив и в стремглаво развиващия се трафик на нелегални пътници намират ниша, за да си докарат добри пари. Според запознати млад нашенец вече черпел, че е направил първия си милион от новия вид бизнес.

Източници от спецслужбите пък заявиха, че масово криминалният контингент се е преориентирал към актуалната към момента нелегална дейност. По тази причина от известно време се наблюдавал и спад в дребните и битовите кражби. Към новия бизнес вече били се присламчили и трафикантите на контрабандни цигари.

Осведомени твърдят, че над 100 души само в Свиленградския район припечелват от новия бизнес. Нашенци предимно помагали в трафикирането на незаконните пътници, като основната им задача била да ги посрещнат след преминаването им през границата и да ги откарат към вътрешността на страната. Понякога предлагали и допълнителни екстри – подслон, храна. Тарифите били различни – от 300 до 1 000 евро на човек, в зависимост от маршрута и сложността на „операцията“. Някои свиленградчани били залавяни в нарушение от гранични полицаи дори по два и три пъти. Сред помагачите в каналджийството имало и такива, които не живеят в немотия, а са от заможни семейства.

Както „Старият мост“ писа, от началото на годината към края на август в Районен съд – Свиленград са осъдени 596 нелегални, 63 каналджии и 44 помагачи. Според статистиката ежедневно се разглеждат поне по 3-4 дела. Предвидените в закона наказания за помагачите на каналджиите обаче не са тежки. Така, например, наскоро шестима харманлийци, заловени с голяма група нелегални пътници край Капитан Андреево, бяха осъдени на „пробация“. Подсъдимите останаха доволни от присъдите си и напуснаха съдебната зала усмихнати.

Миналата седмица при посещение на ГКПП Малко Търново министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че ще настоява спешно да се разгледат законодателни промени, които да регламентират възможно най-високи санкции срещу трафикантите, съизмерими със сериозността на деянието каналджийство. Това би намалило значително привлекателността на тази дейност за организираните групи, добави Бъчварова. Тя подчерта, че основна задача в работата на МВР, наред с доброто управление на границата и опазването на националната сигурност, е борбата с каналджийството.

СМ